bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom: krađe, nasilje u porodici, drsko ponašanje…

Donosimo vam pregled bezbjednosnih događaja koji su obilježili produženi vikend za nama.

KRIMINALITET:

U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su tri događaja sa obilježjima pet krivičnih djela i to jedna “Krađa”, jedna “Teška krađa”, jedna “Lakša tjelesna povreda”, jedno “Nasilje u porodici” i jedno krivično djelo “Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

U izvještajnom periodu zabilježena su tri događaja narušavanja javmog reda i mira tokom kojih je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka”, dok su za dva lica izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

U izvještajnom periodu zabilježene su dvije saobraćajne nezgode.

Izdvajamo saobraćajnu nezgodu koja se dogodila dana 15.06.2024. godine u 18.40 sati u ulici Mostarska, a u kojoj su dva lica zadobila tjelesne povrede. Na licu mjesta izvršen je uviđaj, te je saobraćaj na navedenoj dionici puta u potpunosti bio zaustavljen od 18.50 do 21.50 sati i odvijao se alternativnim pravcima.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno19 vozača i vozila. Od toga 10 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola,dva jer su upravljali vozilima prije sticanja prava na upravljanje, jednog jer je vozilom upravljao u vrijeme trajanja zabrane, jednog koji je upravljao neregistrovanim vozilom, tri vozača koji su upravljali vozilima nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i dva vozača koji su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa.

OSTALO:

Od ostalih događaja izdvajamo jedan od dana 14.06.2024. godine kada su policijski službenici oko 20.10 sati u naselju Prutače izvršili kontrolu motornog vozila marke “Golf” kojim je upravljala A.K. rođena 2001. godine. Tokom kontrole utvrđeno je da pomenuta osoba upravlja neregistrovanim motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, te da su na pomentom vozilu postavljene nepripadajuće registarske oznake. Izvršenom provjerom u registru neplaćenih novčanih kazni utvrđeno je da pomenuta osoba ima dug u iznosu od 1.447,20 konvertibilnih maraka, a s obzirom na to da se radi o višestrukom povratniku u izvršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, a u skladu sa članom 20. stav (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno joj je oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije.

 

Izdvojeno