bdf.brcko@gmail.com

Problemi s kojima se suočavaju žrtve ratne torture u fokusu okruglog stola u Brčkom

U organizaciji Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Suze“ i “Udrugom zatočenih – Udruženje logoraša” te uz pomoć Uduženja građana “Viva žene”, danas je u Brčkom održan okrugli sto pod nazivom “Nevidljive rane: Pravni i društveni izazovi za žrtve ratne torture“.

Predsjednica Udruženja “Suze” Adila Suljević rekla je da je cilj današnjeg skupa prepoznavanje problema s kojima se suočavaju žrtve ratne torture sa posebnim naglaskom na stigmu o ženama silovanim u ratu i zakonima koji se bave pitanjima pomoći i zaštite preživjelih žrtava.

-Podršku očekujemo i od društva, institucija i zajednice. Kroz ovo predavanje danas osvrnula sam se na to zašto smo stigmazirane i pokušala da nađem jasne odgovore za to – poručila je Suljević.

Gradonačelnik Zijad Nišić prisustvovao je današnjem okruglom stolu i tom prilikom istakao da žene koje su pretrpjele seksualno nasilje imaju nevidljive rane koje su itekako vidljive u psihičkoj sferi, kao i da je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja veliki problem.

– Postoji i takozvani transgeneracijski prenos traume kada cijela porodica na neki način trpi te traume – istakao je gradonačelnik Nišić te naglasio da je jedna od prioritetnih odgovornosti vlasti zakonsko uređenje ove oblasti.

Elmir Ibralić, pedagog i psiholog u Centru za terapiju i rehabilitaciju “Viva žene“ iz Tuzle kaže da su žrtve seksualne torture u ratu tretirane kroz sporedne zakone kao što su Zakon o civilnim žrtvama rata što ih ne prepoznaje kao posebnu kategoriju žrtava.

-Na neki način su prepoznate u zakonu ali se ne tretiraju kao posebna kategorija što bi bilo poželjno, jer društvo ne razmišlja o tom stepenu kompenzacije za pretrpljenu bol, što je uvredljivo za žrtve i što ih zadržava u tom položaju stigme – ocijenio je Ibralić.

Okrugli sto je održan u sklopu projekta koji se bavi unapređenjem položaja žrtava rata i svjedoka ratnih zločina, kojeg finansira Evropska unija, a provodi UNDP.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno