bdf.brcko@gmail.com

NAJAVLJENI „VIDOVDANSKI DANI“ U BRČKOM

Organizacioni odbor povodom „Vidovdanskih dana“ u Brčkom najavio je danas program manifestacije koja će biti održana tokom mjeseca juna u našem gradu.

„Dostojanstveno, svečarski i saborno, Brčko će ove godine nizom manifestacija obilježiti krsnu slavu Vidovdan. Vidovdan nas je okupio, sve srpske parlamentarne stranke, crkvu, nevladin sektor i privredu, uz podršku institucija Republike Srpske.

Nadam se da će ovo biti obrazac našeg budućeg djelovanja kada je u pitanju njegovanje tradicija i običaja i očuvanje nacionalnih interesa našeg naroda u Brčkom. U srpskoj slozi, ali i u saradnji sa svim ljudima dobre volje koji vole svoje a poštuju drugo i drugačije. Pozivamo sve srpske stranke u Republici Srpskoj da slijede naš primjer“, istakao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Predsjednik Konzervativnog kluba Brčko Miliš Subotić najavio je da program, pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH i predsjednika Republike Srpske, počinje 4. juna projekcijom filma “Zvona Notr Dama” u KAC “Patrijarh Pavle” u Brčkom.

 

„Nastavlja se izložbom “Miroslavljevo jevanđelje”, predavanjem i duhovnom tribinom oca Gojka Perovića, književnom večeri u SPKD “Prosvjeta”, posjetom igumana Mihaila i sestre iz Pećke patrijaršije, Vidovdanskom trkom, Kotlić iz bloka u MZ Ilićka, Vidovdanskom akademijom, projekcijom filma “Košare”, litijom i smotrom folklora, Vidovdanskim turnirom te posjetom generalnog sekretara “Matice srpske“, dodao je Subotić.

Predsjednik Organizacionog odbora „Vidovdanskih dana“ Srđan Blažić pozvao je sve građane da se pridruže obilježavanju Vidovdana, koji je, kako je naveo, ostavio vječnu poruku na istoriju i tradiciju srpskog naroda. „ Ovaj praznik, kao nijedan drugi, budi u nama osjećaj zajedništva i pripadnosti . Siguran sam da ćemo ga proslaviti dostojanstveno, poštujući druge narode, vjere i grad u kojem živimo“, dodao je Blažić.

Arhijerejski namjesnik brčanski prota Miodrag Tošić, u ime Srpske pravoslavne crkve, pozvao je sve vjernike da na sam Vidovdan, kada će biti služena sveta liturgija sa početkom u 9.00 časova, liturgijskim djelovanjem proslave ovaj značajan datum.

„U popodnevnim časovima doći će njegovo preosveštenstvo Mitopolit zvorničko- tuzlanski Porfirije i predvodiće Vidovdansku litiju koja je tradicionalna u ovom gradu. Vidovdan je dan pobjede nad porazom i zato je ovo značajan dan naše istorije“, zaključio je Tošić.

Borislav Đurđević, direktor Vidovdanske trke najavio je da će, posle kraće pauze, ponovo biti održan ovaj sportski događaj.

„Očekujemo, kao i prethodnih godina veliki odziv odraslih i djece“, dodao je Đurđević.

 

Izvor: InfoBrčko

Izdvojeno