bdf.brcko@gmail.com

Protekli vikend u Brčkom: Uhapšen zbog drskog ponašanja i odbijanja alkotesta

I ovog ponedeljka donosimo vam pregled značajnijih događaja koji su obilježili vikend za nama.

KRIMINALITET:

U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježeno je pet krivičnih djela, a riječ je o “Krađi”, jednoj “Teškoj krađi”, te jednom krivičnom djelu “Nasilje u porodici iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Preduzimajući hitne istražne radnje po prijavama krivičnih djela “Krađa”, kao izvršilac je identifikovano lice inicijala S.M. rođen 1995. godine iz Brčkog, povratnik u izvršenju krivičnih djela, koji je dana 25.05.2024. godine pronađen i lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio tri krivična djela “Krađa” i jedno krivično djelo “Teška krađa”. Lice S.M. je dana 26.05.2024. godine uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predat u dalju nadležnost Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

– U izvještajnom periodu zabilježena su dva događaja narušavanja javnog reda i mira tokom kojih je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka”, za jedno lice je sačinjena službena zabilješka o počinjenju prekršaja iz člana 4. i člana 6. “Posebno drsko ponašanje” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH i protiv istog će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, dok je jednom licu izdat prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje”.

SAOBRAĆAJ:

– U izvještajnom periodu nije bilo zabilježenih saobraćajnih nezgoda.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 13 vozača i vozila. Od toga pet vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, dva jer su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje od kojih je jedan imao nepripadajuće registarske tablice na vozilu, jednog koji je upravljao u vrijeme trajanja zabrane, dva koji su upravljali neregistrovanim vozilima, jednog koji je upravljao vozilom bez potvrde o poznavanju propisa, jednog koji je je upravljao vozilom sa neoznačenim teretom i jednog koji je vozilom upravljao nakon isteka važnosti vozačke dozvole.

– Tokom redovne kontrole saobraćaja policijski službenici su dana 25.05.2024. godine u 23.40 sati slobode lišili dva lica i to vozača motornog vozila marke “Opel” inicijala M.D. rođenog 1983. godine iz Brčkog zbog odbijanja alkotestiranja i pružanja aktivnog otpora policijskim službenicima i suvozača u navedenom vozilu lice inicijala G.M. rođen 1985. godine iz Brčkog zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. “Drsko ponašanje” i člana 8. “Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka”.

– U dane 24., 25. i 26.05.2024. godine policijski službenici su od višestrukih povratnika u izvršenju teških saobraćajnih prekršaja privremeno oduzeli tri motorna vozila i deponovali ih u depozit Policije Brčko distrikta BiH, i to:

– “BMW” kojim je upravljao E.H. rođen 1989. godine iz Brčkog, kojem je važnost vozačke dozvole istekla 2021. godine, a uvidom u registru neplaćenih novčanih kazni utvrđen je dug u iznosu od 3.415,70 konvertibilnih maraka.

– “Citroen” kojim je upravljao S.T. rođen 1987. godine iz Brčkog, prije sticanja prava na upravljanje i sa nepripadajućim registarskim oznakama, a uvidom u registar neplaćenih kazni utvrđeno je da ima dug u iznosu od 1.367,20 konverttibilnih maraka.

– i “Opel Astra” kojom je upravljao F.K. rođen 1990. godine u Zagrebu nastanjen u Brčkom koji je počinio prekršaj iz člana 41. stav (2) Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a provjerom je utvrđeno da ima dug u iznosu od 3.303,00 konvertibilne marke duga po osnovu neplaćenih prekršajnih kazni.

OSTALO:

– Kada je riječ o ostalim događajima izdvajamo postupanje od dana 24.05.2024. godine kada je slobode lišeno lice inicijala N.A. rođen 1972. godine iz Brčkog zbog raspisane dvije potjernice od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

 

Izdvojeno