bdf.brcko@gmail.com

Rekonstrukcija Gradskog stadiona u Brčkom traje 20 godina: KO JE KRIV?

Gradski stadion u Brčkom, čija je izgradnja počela još 2004, već godinama predstavlja glavni izazov za lokalnu zajednicu. Iako je prvotno planiran za 16.000 gledatelja, na terenu se nalazi samo zapadna tribina s kapacitetom od 6.500 sjedećih mjesta. Stadion je trebao postati srce sportskih dešavanja i mjesto okupljanja građana.

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona traju već 20 godina, uz milionska ulaganja. Građani koje smo anketirali su razočarani zbog dugogogodišnje gradnje i propadanja Stadiona unatoč velikim ulaganjima, što ih dodatno frustrira:

„Apsolutno smatram da Brčko s budžetom kojim raspolaže i s brojem stanovnika koji ima treba da ima gradski stadion i klub koji na njemu igra. Gradi se 20 godina nešto što se može uraditi za nekoliko godina.“

„Više puta je bila priča da će se završiti, međutim, niko ništa ne poduzima.“

„Trebalo je to prije da se završi kad je početo, sad i ono što je urađeno je prilično oštećeno i sad će skuplje da izađe ako ga budu radili dalje.“

Iako se već odavno očekuje završetak radova, Gradski stadion trenutno nije siguran ni za trčanje, što predstavlja problem za mnoge građane koji svakodnevno dolaze da bi se rekreativno bavili sportom.

„Žalosno je gledati kako je trava okolo zarasla, da se niko ne pobrine. Vlast u Brčkom, gradonačelnik ili neko da bi se ovo malo pokosilo, uredilo. Nije moguće da se ne može naći para da se ovo pokosi, makar da se uredi. Ako se ne igraju utakmice, makar to da se napravi“, govori ultramaratonac Izudin Hasanović.

Opozicija krivi vlast za trenutno stanje, tvrdeći da su oni odgovorni ne samo za nedostatak stadiona, već i za gašenje mnogih sportskih klubova.

„Ovo je Skadar na Bojani, ne vidimo kraj izgradnje stadiona. Svjedoci smo da smo doveli do toga da smo ugasili puno sportskih kolektiva, čak i fudbalski klub ‘Jedinstvo’, koji je bio domaćin na tom stadionu“, ističe Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrika BiH.

„Milioni konvertibilnih maraka stoje na računima, ne investiraju se zbog komplikovanih zakona o javnim nabavkama, ali isto tako i ponuđača koji kada izlicitiraju određeni posao ne mogu da ga i realiziraju“, navodi Senad Osmanović, zastupnik SDA u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Trenutno se radi na petoj fazi projekta, koja obuhvata uređenje vanjskog dijela stadiona, kao što su fasadni radovi, stolarija i parkiralište. Ova faza je bitna da bi stadion mogao barem djelimično biti upotrebljiv. Ipak, postoji zabrinutost da bi ponovo moglo doći do poblema koji koče izgradnju.

„Problem je u tome što izvođači ne ispoštuju tenderom predviđeni rok i desi se da prođe proces kaznenih odredbi i onda moramo raskinuti ugovor. Kaznene odredbe posljednji put su bile oko 350.000 penala i povučena je bankovna garancija u iznosu od 760.000“, navodi Mirnes Zelenjaković, ekspert za vođenje projekata javnih objekata.

Rok za završetak pete faze je 13 mjeseci, ali s obzirom na prošla iskustva, ništa nije sigurno. Nakon toga, slijedi šesta faza, koja bi, ako sve bude išlo po planu, mogla trajati najmanje 15 mjeseci. U najboljem slučaju, stadion bi mogao biti gotov za dvije godine, do 2027. Međutim, mnogo je neizvjesnosti i mogućih prepreka. Vrijeme će pokazati hoće li Gradski stadion u Brčkom napokon biti dovršen ili će se saga o njegovoj izgradnji nastaviti u nedogled.

federalna.ba

Izdvojeno