bdf.brcko@gmail.com

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, …svikao sam na čuda, bilježim to i šutim’’. Ipak, ne može čovjek da zažmiri i mirne savjesti pređe preko mosta iznad rijeke na čijoj površini se bjelasaju mrtva tijela otrovanih riba.

To je još jedan u nizu poražavajućih detalja koje susrećemo na svakom koraku u centru Brčkog. Urušene stepenice tog istog, Muškog mosta, obale Brke zarasle u korov , ogromne smrdljive fleke ko zna kakvog porijekla u strogom centru grada, nekadašnja samoposluga, preko puta pijace, zakamuflirana daskama da se ne vidi njeno sramotno stanje, nekadašnje prodavnice i cijeli kompleks ,,buvljaka’’ koji svojim mračnim razlupanim izlozima izazivaju jezu, su slika Brčkog, ljeta 2023.

U isto vrijeme, dok mrtve ribe plove mrtvom rijekom Brkom, među Bošnjacima se vodi ,,bitka na život i smrt’’ oko mjesta gradonačelnika. Jer, novi gradonačelnik će sigurno riješiti ovaj problem, kao i hiljade drugih. Pošto se zasad vodi mrtva utrka, možda bi bilo dobro organizovati jedno takmičenje među potencijalnim kandidatima i proglasiti gradonačelnikom onog koji se ,, probrčka’’ i očisti Brku od uginulih riba. Pa –  kom opanci, kom obojci …

 

 

M.E. P.

Izdvojeno