bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom počela manifestacija ‘Kobasica fest’, proizvode predstavilo 20 izlagača

U organizaciji Udruženja građana “Voćni kluba Brčko“ danas je u tom gradu započela treća privredno-turistička manifestacija pod nazivom “Kobasica fest“ na kojoj svoje domaće proizvode predstavlja više od 20 izlagača iz svih dijelova BiH i susjedne Srbije.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je rekao da je ovo idealna prilika za izlagače da ostvare neposredan kontakt s kupcima i da se afirmišu mali proizvođači iz sektora prehrane.

Svoje domaće proizvode od kobasice, kulena, sira, rakije i vina predstavilo je više od 20 izlagača iz svih dijelova BiH i susjedne Srbije.

-Budući da je ovo privredno-turistička manifestacija, ovo je dobra prilika i za promociju Brčko distrikta, kao i za one koji se bave ovim poslovima da ostvare nove poslovne kontakte, ali i u jednom širem smislu, da afirmišemo upravo jedan ovakav način bavljenja prehranom – kazao je Milić.

Koordinator ”Voćnog kluba” Savo Lukić kaže da je ova manifestacija prerasla u tradiciju, što je i bio jedan od ciljeva kada se počelo s organizacijom prvog festivala “Kobasica festa”.

Prema njegovim riječima, Brčko nema registrovanog proizvođača mesnih proizvoda zbog čega ih ovim sajmom žele podstaknuti da nastave s proizvodnjom.

-Zahvaljujući našim gostima, domaći proizvođači imaju priliku upoznati se na koji način da prošire svoje kapacitete i resurse kako bi povećali proizvodnju i poboljšali kvalitet proizvoda. Nadam se da će ovi sajmovi dodatno podstkanuti i proizvođače i javnost da tradicija domaće proizvodnje opet bude na zavidnom nivou – rekao je Lukić.

Većini izlagača proizvodnja i prodaja domaćih proizvoda jedini je izvor egzistencije, stoga su sajmovi poput “Kobasica festa“ nezaobilazna prilika da eksponiraju svoje proizvode te dodatnom prodajom povećaju prihode.

(Biznis.ba)

Izdvojeno