bdf.brcko@gmail.com

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog sporazuma, počiva na različitim vrijednosnim sistemima i na različitim istorijskim istinama naroda koji ovdje žive. Povodom skupštinskog Zaključka o statusu nacionalnih spomenika u Brčko Distriktu, u Skupštinu je stigao dopis, tabela, privremena lista u kojoj se navode objekti u Brčkom sa adresama prije uspostave Distrikta–ulicama đenerala Draže Mihajlovića, Boška Perića Peše, Srpskih oslobodilaca…. Na reagovanje nekih poslanika da je to neprihvatljivo i uvredljivo, u isto vrijeme i neistinito, jer su sa uspostavom Distrikta promijenjeni nazivi ulica odgovorio je gopsodin Milić.

Umjesto da zatraži odgovornost onih koji su ,,podmetnuli’’ stare nazive, provokativne i uvredljive, prije svega za Bošnjake, predsjednik skupštine je ustao u odbranu onih koji su oficijelno naveli prijašnje nazive ulica. ,, Morate shvatiti da ono što je vama dobro, meni nije dobro…, ‘’ izjavio je Milić i još jednom potvrdio da istorijske činjenice u udžbenicima naše djece, učenika koji skupa sjede u školskim klupama, nisu iste. Suština problema je, kako reče Milić,  u tome da neko hoće da mijenja istoriju. Pa zašto je onda mijenjate, gospodine Miliću?

Zna se ko je Draža Mihajlović, znaju stanovnici Brčkog koga su ( se) oslobodili i u masovnu grobnicu strpali ,,oslobodioci’’ ovog grada. Vi to možda ne znate, jer ste ,,oslobođeno’’ Brčko dobili kao poklon, na tacni i sada krojite neku novu istoriju.

Nažalost, različite istine nas dovode u situaciju da se pitamo kako to da su nam i djeca podijeljena, zatrovana mržnjom i različito doživljavaju žločin i zločinca, nasilje i žrtvu. Pa zato što ih mi tako učimo. Da nije tako, ne bi bilo murala sa likom Ratka Mladića, natpisa Nož-žica Srebrenica, a sutra možda i nešto još gore.

 

M.P.

 

Izdvojeno