bdf.brcko@gmail.com

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji “Ševal Memić iz Brčkog – Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati rodni list jer se izjašnjava kao Bosanac. Neće Memić da mu se nameće šta će biti. U rodni list mu je upisano da je Bosanac, a sada ga iz općine ubjeđuju da je to greškom učinjeno.”

Očigledno da zvaničnici u Brčko Distriktu BiH još uvijek ne znaju da je nacionalno opredjeljenje tekovina modernog  doba i da građani mogu slobodno, po svojoj volji, birati svoju nacionalnost.

Bez obzira što slobodno izabrano nacionalno opredjeljenja, npr. kao Bosanac, ne pripada konstitutivnim narodima, što je sramotno u državi koja se zove BiH, pa čak ni kategoriji nacionalnih manjina, to nikom ne može oduzeti pravo da se nacionalno opredjeljuje bilo kao Bosanac, Eskim… ili već kako se neko socijalno i kulturološki osjeća i da se takvo slobodno nacionalno opredjeljenje mora upisati u lična dokumenta građana.

No, izgleda da to nije tako u Brčko Distritu BiH i da zvaničnici (oni konstitutivni na vlasti) to ne dozvoljavaju. Tako se na još jednom primjeru potvrđuje da Brčko Distriktu u javnom prostoru sve više liči na totalitarne režime tipa fašizma, nacizma i rigidnog komunizma u kojima su suspendovana elementarna ljudska i građanska prava, pa i pravo na slobodno nacionalno opredjeljenje, na sramotu svih nas koji to pasivno posmatramo.

Stoga , ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo glavnog Bosa, supervizora, da malo bolje pogleda naš dom, te ako malo bolje pogleda vidjet će prizore užasne, kao što je i ovaj da se građanima zabranjuje da se nacionalno izjasne kao Bosanici, u državi koja se zove Bosna.

 

O.P.L.

 

Izdvojeno