bdf.brcko@gmail.com

DAN DRŽAVNOSTI U SARAJEVU: Prijem u organizaciji Predsjedništva BiH

U sarajevskoj Vijećnici počeo je prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji članova Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

Dan državnosti obilježava se na dan kada su 1943. godine delegai ZAVNOBiH-a obnovili državnost Bosne i Hercegovine, zalažući se za ravnopravnost svih njenih stanovnika i ravnopravnost Bosne i Hercegovine u okviru SFRJ. Tada su postavljeni temelji Bosne i Hercegovine. Bila je to odluka tada Muslimana, danas Bošnjaka, Srba i Hrvata o državi svih naroda i građana.

Predstavnici Narodno-oslobodilačkog pokreta tada su bili odvažni i spremni da u okviru svoje antifašističke borbe idu ka prvoj nezavisnoj Bosni i Hercegovini nakon mnogo stoljeća njenog bivstvovanja u okviru različitih formata i pod različitom vlasti.

Večerašnjem prijemu prisustvuju brojne zvanice iz diplomatskog kora, političkog, kulturnog i javnog života naše zemlje.

Ovo je prvi prijem u organizaciji novog saziva Predsjedništva BiH, ali su nastavljene stare prakse. Željka Cvijanović, kao i njeni prethodnici koji se s teritorije Rs biraju u Predsjedništvo ne prisustvuje prijemu.

Podsjećamo, politički predstavnici, bez obzira kojeg ideološkog profila, ne priznaju Dan državnosti, pa se ovaj državni praznik slavi uglavnom u Federaciji BiH i tamo gdje postoji državotvorna svijest u RS.

Izdvojeno