bdf.brcko@gmail.com

Nedopustivo da sve članove Odbora za zapošljavanje imenuje šef Odjela za obrazovanje

Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama Skupštine Brčko distrikta BiH i Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta organizovali su javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta.

Predložene izmjene u navedenom zakonu su sveobuhvatne, a najviše kritika prisutni na javnoj raspravi su uputili na novi način zapošljavanja u obrazovnim institucijama.

„Nakon što je na posljednjoj sjednici Skupštine Brčko distrikta vođena konstruktivna rasprava u vezi ovog zakona, željeli smo čuti i mišljenja javnosti i struke o predloženim izmjenama“, istakao je Senad Osmanović predsjednik ove Komisije.

Osmanović je istakao da su predložene izmjene ovog zakona više tehničke vrste i da definišu određene radne procese, a da se manje tiču ukupnog osvremenjivanja obrazovnog procesa.

Milijana Simić poslanik Socijalističke partije u Skupštini Brčko distrikta je naglasila da je dobro što je pružena prilika široj društvenoj zajednici da se očituje oko izmjena ovog veoma bitnog Zakona.

„Na sjednici Skupštine smo to rekli, a i ovdje to ponavljamo da je nedopustiva predložena izmjena člana zakona 119., a kojim se planira da sve članove Odbora za zapošljavanje u buduće imenuje šef Odjela za obrazovanje, a ne samo jednog člana kao što je to do sada bila praksa“, istakla je Milijana Simić.

Ona je naglasila da bi se ukoliko bude usvojen ovakav prijedlog potpuno politizovao način zapošljavanja u  obrazovanju čime bi se već unaprijed moglo znati ko će biti zaposlen u kojoj školi.

Inicijativu sa svoja tri prijedloga koja bi bila uvrštena u Izmjene zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta su na javnoj raspravi uputili i predstavnici Udruženja građana Demos.

„Naš prvi prijedlog jeste da niko ko ima diplomu sa neakreditovanog fakulteta nemože raditi u obrazovnom procesu, drugi prijedlog je da zamjena odsutnog nastavnika ne može biti povećana sa tri na šest mjeseci jer se to kosi sa svim pedagoškim standardima i treća stvar se tiče prava zaposlenih u obrazovanju po ugovoru o djelu“, podvukao je Božidar Jović predsjednik ovog udruženja.

Konkretne prijedloge i određena neslaganja sa pojedinim predloženim izmjenama u ovom prijedlogu zakona su  imali i predstavnici Sindikata zaposlenih u obrazovanju kao i pojedini prosvjetni radnici i direktori škola u Brčko  distriktu.

Nakon sprovedene javne rasprave Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama Brčko distrikta BiH sumirat će rezultate kompletne rasprave i podnijeti Skupštini izvještaj s prijedlozima i mišljenjima s javne rasprave.

Zapisnici s javne rasprave bit će dostavljeni poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH, Zakonodavnoj komisiji Skupštine Brčko distrikta BiH, Komisiji za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama Skupštine Brčko distrikta BiH, Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, gradonačelniku Brčko distrikta BiH, prije nego što se Nacrt zakona uputi u proceduru drugog čitanja.

 

Izvor: RBDBih

Izdvojeno