bdf.brcko@gmail.com

Na Balkanu se uspostavlja linija razgraničenja između katoličkog zapada i pravoslavnog istoka – bez muslimana!

Vrlo čest gost sarajevskih medija američki ekspert za Balkan Daniel Serwer kazao je da bi u budućnosti na Balkanu mogla biti uspostavljena linija razgraničenja između Zapada i Istoka. Dodao je da bi ta linija mogla prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu, međuentitetskom linijom, i tada bi bila ugrožena cjelovitost države. “Nisam siguran da ćemo moći cijelu BiH izvesti na Zapad”, kazao je profesor američkog univerziteta Johns Hopkins.

TUĐMANOVA SALVETA

Na pitanje kuda bi ta linija mogla ići kroz Balkan, profesor je odgovorio: „Veliko je pitanje da li će linija ići međuentitetskom linijom ili će BiH biti dio Zapada. Nema nikakve sumnje da većina građana BiH želi Zapad, ali nisam siguran da Dayton, koji je na vlasti ostavio zaraćene snage, da ćemo moći cijelu BiH izvesti na Zapad. Možda bi mogla ostati neka “buffer” (neutralna) zona. Bojim se da budućnost izgleda dosta mračna ako se ova linija povuče međuentitetskom linijom“.

Ovo nas svakako podsjeća na famoznu salvetu pokojnog Franje Tuđmana koju je isrctao pred pokojnim Paddyem Eshdownom, koju je opet pokojni hravtski akademik Ivan Supek iščitao kao internu granicu kršaćanstva, odnosno podjelu na katoličk-zapadnu i pravoslavno-istočnu civiliziaciju. Otprilike bi se mogle i ocjeniti da su tom „salvetom“ inspirisane i politike dvojice notornih kršćanskih fundamentalista Milorada Dodika i Dragana Čovića. Dodikova politika uopće nije iznenađenje ako se gleda u konstekstu geopolitičkih slivnica pravoslavnog svijeta od Moskve, preko Beograda do Banje Luke. Muđutim veoma zbunjuje hrvatska politika u Bosni i Hercegovini iako je rodonačelnik te politike autor „salvete“Tuđman.

Jer kako primjećuje Server Hrvati su u Daytonu dobili jako dobru pogodbu, dobili su pola FBiH i trećinu države, a manje ih je od 17 posto. Oni su imali dobru pregovaračku poziciju jer su kontrolirali protok ljudi i vojske sa Jadrana prema teritoriji koju je kotrolirala Armija Republike BiH. Ta situacija više ne postoji danas. Hrvatski nacionalisti su danas veća antidržavna sila nego što je bilo u vrijeme Daytona i vrijeme je da se to prepozna. I da međunarodna zajednica otvori oči na namjere Čovića i Dodika kako bi razumjela šta se dešava.

FOTO: (Screenshot)

Međutim u Evropskoj uniji i najmoćnijim državama članicama vladajuća liberalna elita kao fluidni politički konglomerat tzv. lijevog i tzv. desnog centra, kao uvijek u posljednjih stotinu godina, koristeći razne političke krinke i ideologije, zapalila je ratove koji su poharali sjevernu Afriku i Bliski istok, a sada se ratni plamen unutarnjom logikom započetog globalnog obračuna svjetskih sila prenio na Evropu.

Građani Evrope danas, vidjevši kamo vode lijevo-liberalne vlade u evropskim državama, ali i demokrati u SAD-u pod vodstvom Joea Bidena, jednostavno pokušavaju spasiti vlastite glave i glave svoje djece od rata, mobilizacije i nestašice energenata i hrane.

Ako već moraju biti u ratu i ako se on ne može izbjeći, onda građani računaju da će se istinske desne političke stranke suverenistički orijentirane više brinuti za interese svojih naroda i država. Što govori da bi bosanski kršćanski fundamentalisti imali mnogo više sagovoranika danas u Evropi nego što su ih imali Franjo Tuđman i pokojni Slobodan Milošević kad su u Karađorđevu prekrajali granice Bosne i Herecgovine.

„BUFFER“ ENTITET

A kako sada izgleda geopolitička mapa islamskog svijeta, to jeste nakon ruske invazije na Ukrajinu, većina islamskih zemalja je ili neutralna ili ima proruski stav. Problem je što su lideri tri vodeće islamske zemlje Ebrahim Raisi, Recep Tayip Erdogan i Mohammed bin Salman osobno u veoma dobrim odbosima sa ruskim predsjenikom Vladimirom Putinom. Raisi je definitivno prešao „crvenu liniju“ u odnosima sa Putinom. Ostajejoš dilema da li se Iran svrstao na rusku stranu jer zapad tvrdi da Rusi koriste iranske dronove u napadimana ukrainske gradove. Okoliko se ne dokaže suprotno, to jeste ukoliko Iran ne potkrijepi svoje demantije da naroužava rusku vojsku u ratu, svrstat će se na agresorsku stranu i time postati legitimna meta za napade nekih od ukrainskih saveznika. A možda je strah od Irana najviše doprinio da zapad zaustavi genocid nad bosanskim muslimanima?!

Najvjerovatnije da bogate arapkse monarhije predvođene arogantnim princom Bin Salamanom koriste sukob Rusije sa zapdom za stvranje „arapskog svijeta“, na način kako to Putin stvara „ruski svijet“, ili Aleksandar Vučić „srpski sv(ij)et“. Zagledane u taj cilj muslimanske manjine sa margine su potpuno izvan njihovgo interesa. Tako gledaju na bosanske muslimane koje su potpuno prepustili na milost i nemilost zapada. Možda Putin neće dozvoliti Dodiku da baš u ovom trenutku ceremonijalno povuče potez ka otcjepljenu Rapublike Srpske, da ne bi ušao u hatar Erdoganu, ali svakako da ima podršku da izvrši sve pripremne radnje da u dogledno vrijeme učini tako nešto. Tako da udar na Bosnu i Herecegovinu sa istoka trenutno na stand by aranžmanu. Toga su naravno svjesne zapadni kršćanski fundamentalisti zainteresirani kroz razgraničenje katoličko-kršćanske civilizacije i hrišćansko-istočne (ne)civilizacije.

Oficijelno najzainteresiranije države su Vatikan i Njemačka koje su najdirektnije učestvovale u razbijanju Jugoslavije. Za sada su Njemački interesi stabilizirani kroz maksimalnu zaštitu nacionalnih prava Hrvata, što je Njemac Cristian Schmidt svojom posljednjom Odlukom „zakovao“. Tako da u slučaju brodoloma i razdruživanja između (konstitutivnih) naroda Hrvati neće biti zakinuti. Problem ostaje za Vatikan kako će osigurati opstanak svoje duhovne i materijalne baštine u Sarajevu i srednjoj Bosni. Možda je uloga Željka Komšića upravo ta da osigura (pre)ostalim katolicima izvan hrvatskog entiteta(su)život sa muslimanima, bar u onolikom broju u kolikom je nužno živi katoličkih duša da bi imao ko puštati crkvena zvona na (ostvaljenim) crkvama i katedralama u „buffer“ zoni, na šta bi se sveo geto za bosanske muslimane.

U ovom tekstu je zbilja suvišno spominjati dinastiju Izetbegovića: oni su svoju povijesnu misiju za nestanak bosanskih muslimana i njihove matične države velemajstorski odradili!

(TBT, Tim za analitiku)

Izdvojeno