bdf.brcko@gmail.com

Koalicijom SDP-a i SDA Nikšić i Izetbegović spašavaju sebe, a Komšića promoviraju u lidera

Flertovanje Nermina Nikšića sa Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem otkriva tajni plan SDP-a : da sačuvaju Trojku u Sarajevu, a na svim drugim nivoima koaliraju sa SDA-om i DF-om.

Nakon kratke euforije koju su opozicioni lideri pokazali zbog pobjede njihovog zajedničkog kandidata Denisa Bećirovića, svakim danom ta eurofija splašnjava. Pobjednik Bećirović se nakon pobjedničke porukegrađanima više se i ne oglašava. Vjerovatno je otišao na „zasluženi odmor“.

Mikrofone su preuzeli lideri stranaka, posebno Nermin Nikšić i Dino Konaković. U posljednje vrijeme im konkuriraju Semir Efendić i Edin Forto. Ipak, Nikšić kao nezvanični lider opozicije, jer se tako predstavio kad je pozvao u svoju kancelariju sve lidere opozicije, i oni mu se kao takvom odazvali, ima glavnu riječ kad je u pitanju tema imaplementacije izbornih razultata , odnosno formiranje koalicija za skupštinske većine na sva tri nivoa vlasti.

NEKIN „SALTO MORTALE“

Svojim posljendjim istupima njegove izjave su djelovale kao „hladan tuš“ za sve glasače koji su dali svoje glasove opoziciji. Kao što je obeshrabrio lidere manjih opozicionih stranaka poput Fuada Kasumovića, Nermina Ogreševića i Elzine Pirić. Radi se o izjavi „nikad ne reci nikad“ kojom je komentirao mogućnost koaliranja SDP-a i SDA. Svestan toga Nikšić se pokušavao pravdati, ali efekat je tipičan za Bošnjake – nije majka karala Muju što se kockao, već što se vadio. Da bi uguđaj od „hladnog tuša“ bio potpun, Nikšić je priznao da je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem , pa i sa Željkom Komšićem. Svi koji su upućeni u to kako lideri komuniciraju znaju da se sigurno sastajao sa njima i da je razgovor vođen u „četiri oka“ i to možda uz obilat ručak.

Iako su još uvijek procjene oko konačanih rezultata izbora na strani očekivanja da bi opozicija mogla napraviti vlast bez SDA i DF-a, Nikšićevi istupi su to doveli u pitanje. Realnijesu procjene da su Nikšić i Izetbegović razgovarali o koaliciji SDP-a i SDA, što bi bila komotna većina za jednu stabilnu vladu, nego da ustrajava u održavanju opozicioniog bloka. Ako bi se Nikšićevo koketiranje sa Izetbegovićem posmatralo sa personalnih ambicija, onda bi im koalicija obojici odgovarala, jer obojici predstoji održavanje stranačkih kongresa na kojima im ovisi politička sudbina o tome da li će im stranke biti u vlasti ili ne. Ovakav ishod bi značio udovoljavanju volji lidera, a ne volji glasača. Posebno se to odnosi na Nikšića kojeg bi glasači izravno optužili da nije ispoštovao njihovu volju. Tim prije što je Nikšića proslavilo čuveno „NE“ Izetbegoviću kad mu je ovaj pružao ruku 2018. godine. Pored toga ovakav Nikšićev salto moratale bi otvorio pandorinu kutiju u SDP-u koja bi mogla izazvati teže potrese i frakcijeske sukobe u vrhu stranke.

KO NEKI DRŽI „NOŽ POD GRLOM“?

Od ovakvih očijukanja Nikšića sa Izetbegovićem najveću korist ima Komšić. Prvo, Nikšić bi mu dao za pravo kakvu je politiku vodio „leđa uz leđa“ sa Izetbegovićem. Drugo, samo preko koalicije SDP-a sa SDA Komšićev DF može uči u vlast. Ovako, to bi bio tzv. probosanski blok koji ne bi imao alternativu, niti opoziciju. U konačnici bi Komšić bio apsolutni pobjednik izbora. Čak šta više, pošto mu je draži Bećirović od Izetbegovića, bio bi nakrunisani lider kojem bi Nikšić i Izetbegović bili samo lakeji.

To kako je Komšić uspio Izetbegoviću „uzeti pamet“, nije ni čudo. Ali jeste čudo to da tako lahko uspjeva manipulirati Nikšićem kojeg je u dva tri navrata „nasamarivao“, a nakon toga bi mu po pravilu „zabijao nož u leđa“. Pa Komšić ga je i 2018. tako mamio u koaliciju kroz probosanski lijevi blok, da bi ga onda ocinkao Izetbegoviću šta smjera i koja mu je strategija formiranja vlasti.

Vjerovatno će Nikšić revidirati svoj stav i neće smjeti uči u koaliciju sa SDA-om. Osim ako mu neko iz vrha SDP-a, poput nabusitog Vojina Mijatovića, ne „drži nož pod grlom“ da to mora učiniti. Bez obzira na to svojim očijukanjem sa Izetbegovićem demoralizirao je opozicione lidere i dobrano poljuljao povjerenje među njima. Kao što ih je ohrabrio da sami stupe u pregovore sa Izetbegovićem i istrguju za svoje stranke ulazak u vlast sa SDA-om tamo gdje mogu. Možda samo Forto i Konaković ostanu vjerni SDP-u u Sarajevu i niko više. Na koncu, ni Izetebegović ne želi da ima posla sa njima dvojicom. Možda to i jeste konačan cilj Nikšića: sačuvati Trojku u Sarajevu, a na svim drugim nivoima koalirati sa SDA-om i DF-om!

(TBT, Tim za analitiku)

Izdvojeno