bdf.brcko@gmail.com

Komisija za procjenu sukoba interesa Brčko Distrikta pokrenula osam prijava

Zastupnici brčanske Skupštine, tokom sinoćnjeg dijela zasjedanja pored ostalog primili su k znanju informaciju o radu Komisije za procjenu sukoba interesa javnih službenika i zvaničnika vlasti u Distriktu.

„Za osamnaest mjeseci djelovanja Komisija je pored ostalog aktivno radila na nizu pitanja u vezi sa kvalitetnim djelovanjem Komisije počev od formiranja registra imovinskih kartona svih rukovodećih javnih službenika u institucijama Distrikta, pa do izrade pratećih akata, kao i upoznavanjima sa pozitivnim praksama sličnih službi i komisija kako u BiH, tako i u zemljama okruženja“, rekla je članica Komisije Ružica Marković.

Ona je takođe precizirala da je u navedenom periodu, zaprimljeno više pismenih podnesaka temeljem kojih je Komisija podnijela osam prijava po osnovu sukoba interesa. Poseban interes zastupnici u ovom segmentu su pokazali za mogući sukob interesa u trenutku vođenja skupštinske rasprave, o pojedinim tačkama dnevnog reda.

„To je institut o kojem je ranije odlučivala posebna skupštinska Mandatsko-imunitetska komisija. Donošenjem Zakona o sukobu interesa kao i formiranjem Komisije o procjeni sukoba interesa, ova nadležnost prešla je na Komisiju za procjenu sukoba interesa“, istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić. No istaknuto je da sam institut nije prestao da važi.

„Zastupnici su obavezni da se ponašaju, kako je to predviđeno aktima Brčko distrikta, imajući u vidu prije svega Statut Distrikta koji u članu 26. propisuje zabranu učešća gdje postoji sukob interesa pa do primjerice Kodeksa ponašanja zastupnika“, akcentirao je Milić.

Stav zastupnika je bio da Komisija treba djelovati još ekspeditivnije ne čekajući samo prijave protiv lica koja su eventualno u sukobu interesa, već i sama, na osnovu javnih istupa i dostupnih podataka, pokretati proceduru za procjenu skukoba interesa. U ovom smislu zastupnik opozicione Socijalističke Partije Zoran Kokanović je tražio da komisija zauzme stav na osnovu pitanja:

„Da li je dr. Zoran Tošić u sukobu interesa jer je u vremenu važenja Zakona o sukobu interesa obavljao ili i dalje obavlja dužnost predsjednika Komisije za lijekove JZU i iste komisije i ako je predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva i sve to kao uposlenik JZU Zdravstveni centar Brčko”?

Skupština je takođe primila k znanju i nekoliko revizorskih izvještaja o finansijskom djelovanju javnih institucija, ali i usvojila zaključak da sve intitucije koje imaju službene automobile, podnesu izvještaje o njihovom korištenju.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno