bdf.brcko@gmail.com

Na biračkim mjestima u Brčkom više neregularnosti

Koalicija „Pod lupom“ je tokom izbora na biračkim mjestima u Brčkom uočila više neregularnosti od kako navode, slikanja glasačkih listića do zagovaravanja da se glasa za određenu političku opciju, pa su ispred biračkih odbora pronalazili čak i predstavnike političkih partija, ali i predstavnike koji su na listama tih političkih partija što je mimo propisanih pravila.

Damir Radenković, posmatrač ove koalicije ispred Omladinskog centra „Vermont“ jedne od 85 organizacija u BiH koje djeluju u okviru Koalicije „Pod lupom“ kaže da je ono što su uvidjeli kao najveći problem bio odnos biračkih odbora i posmatrača gdje posmatračima nije bilo dozvoljeno da uvedu u zapisnik sve prigovore koji su imali.

„Najviše problema je bilo oko novina koje su uvedene. Jednostavno ljudima nisu na vrijeme isporučene, kao obrazac koji će se poštovati na sam dan održavanja izbora, tako da PDL obrazac koji se odnosi na pomoć drugog lica koji je trebao da se koristi prilikom svake pomoći drugog lica nije često korišten i ljudi koji su trebali da opravdaju zbog čega trebaju koristiti pomoć drugog lica nisu znali da trebaju pripremiti određena rješenja, uvjerenja, dokaze od doktora i slično. Zbog toga smo nailazili na tenziju između birača i biračkog odbora, negdje se to završilo na fin i kulturan način, a negdje smo imali i većih problema“, pojasnio je Radenković.

On smatra da bez profesionalizacije članova biračkih odbora ovaj proces ne može biti doveden na nivo koji je prihvatljiv za realizaciju izbora 2024. godine. Koalicija „Pod lupom“ je u Brčkom na dan izbora u BiH, održanih 2. oktobra ove godine, imala 69 pokrivenih biračkih mjesta na kojima je pratila regularnost izbora.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno