bdf.brcko@gmail.com

Denis Bećirović napustio je debatnu emisiju, razlog nepojavljivanje Bakira Izetbegovića

Kandidat koalicije Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu Denis Bećirović napustio je debatnu emisiju, u koju su pozvani kandidati za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, pobjegavši od Mirsada Hadžikadića.

Bećirović je napuštanje emisije objasnio nepojavljivanjem Bakira Izetbegovića!?

Kome je to zapravo Bećirović želio poslati poruke, građanima ili Izetbegoviću? Ovakav potez Bećirovića naišao je na kritike na društvenim mrežama. Tamo je nazvan – običnom kukavicom.

Profesor Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na Twitteru je poručio da je Bećirović uradio baš ono što ne treba.

Podsjetit ćemo da predsjednička kampanja, u mnogim zemljama razvijenih demokratskih principa, događaj koji se iščekuje s posebnom pažnjom jer u tih 60 ili 90 minuta kandidati iznose sve ono na što će biti fokusirani budu li izabrani.

U nekim zemljama te debate znaju biti i prilično jasna vaga koja pomaže biračima da odvagaju ko im je bliži, ko će bolje zastupati njihove stavove i slično.

To su vrlo gledani događaj, a primjerice predsjedničku debatu između Hillary Clinton i Donalda Trumpa gledalo je 84 miliona ljudi.

U Bosni i Hercegovini već prilično dugo birači nemaju tu “privilegiju” da kandidate za Predsjedništvo gledaju u direktnom televizijskom okršaju, a večeras smo doživjeli novu dimenziju nepoštovanja.

Bećirović bi morao znati da ovakav izlazak iz emisije također je poruka upućena publici!

 

 

(A.Č.Z)

Izdvojeno