bdf.brcko@gmail.com

Podržane projektne ideje iz Brčkog u vrijednosti od preko 1,2 milijuna maraka

U okviru trećeg poziva za dostavljanje projektnih ideja kroz Program prekogranične suradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, koji se financira iz Instrumenta pred pristupne pomoći (IPA II) Europske unije, pozitivno su ocijenjena dva projektna sažetka iz Brčko distrikta BiH. Riječ je o projektima: NEwly established Start-up Enterprise SERvices (NESESER) i Cross-border cycle networks – a closer look of history and nature (CYCHAN), iza kojih stoji Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garancijskom fondu Brčko distrikta BiH (RGFBD). Ukupna procijenjena vrijednost oba projekta je 1,2 milijuna KM.

U okviru projekta NESESER, glavni nositelj i aplikant na projektu je Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodni fondova pri Razvojno-garancijskom fondu Brčko distrikta BiH, dok je Grad Loznica partner zajedno s još jednom nevladinom udrugom iz Republike Srbije. Implementacijom navedenog projekta na području Brčko distrikta (BiH) i Grada Loznica (Srbija), intenzivirati će se aktivnosti na tzv. socijalnoj i ekonomskoj uključenosti, posebno sa stanovišta ranjivih skupina, žena i mladih. To će ujedno biti i pretpostavka za osnivanje Poduzetničkog centra sa poslovnim inkubatorom po uzoru na susjedne i zemlje Europske unije, čiji će korisnici biti start-up poduzeća u vlasništvu mladih osoba i žena.

Kada je u pitanju drugi projekt, CYCHAN, Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garancijskom fondu Brčko distrikta BiH, je u partner Razvojnoj agenciji „SREM” iz Srbije, a projekt je također pozitivno ocijenjen. Ovaj projekt ima za cilj podršku razvoja turističkih proizvoda s obje strane granice, suradnju na pitanju planiranja biciklističke rute Brčko – Šid, te nabavu modernih e-bicikala i e-trotineta u užoj jezgri ova dva grada na korištenje građankama i građanima Brčkog (BiH) i Šida (Srbija).

„Kao novoosnovana Jedinica za implementaciju projekata, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, za par mjeseci pokazali smo da postoji veliki potencijal za privlačenje eksternih izvora financiranja za projekte u Brčko distriktu BiH, i ove pozitivne vijesti iz Programa prekogranične suradnje Srbije – BiH nam daju dodatnu motivaciju da se još više angažiramo i ulažemo trud u svakodnevni rad. Evaluacija punih projektnih aplikacija očekuje su u skorije vrijeme, i iskreno se nadamo da ćemo imati finalno odobrenje za implementaciju ova dva projekta od 1,2 milijuna KM, o čemu će javnost biti blagovremena obaviještena”, rekao je Zlatan Musić, voditelj Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodni fondova pri Razvojno-garancijskom fondu Brčko distrikta BiH“.

U okviru trećeg poziva IPA II, potencijalnim aplikantima je dostupno 3,2 milijuna eura i to za projekte u području socijalne i ekonomske inkluzije te razvoja turizma u programskom području koje u BiH obuhvaća 67 općina, Brčko distrikt BiH i četiri okruga u Srbiji.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno