bdf.brcko@gmail.com

Pismo jednog Brčaka koji čeka bazen: Sramota kako brčanska vlast upropasti sve čega se dofati.

Poštovani,

Sramota je kako vlast upropasti sve čega se dofati. Na red je došo i sport. Od stupanja na snagu Zakona o budžetu, nestaje sport, a bome i samo Brčko. Nema sećije gdje se o tome ne tabiri. Nezadovoljstvo sportskih radnika i sportista došlo je do tačke ključanja. Gase se klubovi, gase se manifestacije sa višegodišnjom tradicijom, polako umire grad. Samo političari ne haju. Oni, aman, misle da je i to radi Ukrajine.

Ugasili ste Jedinstvo, nakon 103 godine postojanja. Zakatančili ste rukometaše Lokomotive i Jedinstva 2015.

U gradu se priča da se gase sportske uzdanice distrikta, ŽOK Bimal Jedinstvo i OK Mladost.

Zar neko misli da je to slučajno.

O postojanju ovih klubova, promociji Brčkog kao grada sporta i mladosti, odlučuje nekoliko osoba iz Pododjeljenja za sport i kulturu. Odlučuje famozna potpuno nekomompetntna Komisija, sastavljena s koca i konopca. Na njen sastav nema amandmana.

To nije slučajno.

Aman je, pričaju, nešto zapelo sa parama. Nekih stotinjak tisuća maraka je u pitanju.Pogodilo je to Distrikt. Osim pendžera, zavjesa i roletni zatresli su se leptirići, a pojedini šeširići nakrivili, polećeli. Namah se stvorila promaha kroz distrikćanske prostorije i hodnike. Kroz koridore. Od promahe neke glava boli. I još će zaboliti.

Promaha manje osmudila džaboljepce od vrijednica. GKUD je ni kriv ni dužan od trbuha dobio 25.000 maraka, Udruženje sudija i kontrolora skoro 8.000, ULJUB za projekat Naiva na Savi dobije nimalo naivnih 24.000 maraka.

Ispunjeni su projektni zadaci. Očekivanja će ispunjavati kasnije.
Ništa ovo nije slučajno. Stiče se dojam da o sportu u Brčkom niko ne pita one koji imaju šta reći o sportu.

Navijači su nekada sa fudbalerima i odbojkašima Jedinstva putovali Jugom. Radovali se i tugovali. Pratili odbojkašice diljem BiH. Da budu tu. Ženska djeca su u pitanju. A vrijeme bilo pogano.

Njihov glas se ne čuje.
Brčko je postalo talac politike nesposobnih i kradljivih ljudi.
Među sportskim pregaocima i donosiocima odluka pojavili su se neki novi klinci.

Skorojevići. Željni svega drugoga osim da sportaši poluče dobar rezultat.Došli da odlučuju. Najvažnija im njihova mala avlija. I džepić. Za Brčko i klubove iz Brčkog uopće ne haju. Avlijaner do avlijanera.

To sigurno nije slučajno.

O sportskom dinaru odlučuju bašibožluci, prevaranti. Korumpirani tipovi.Presuđeni kriminalci.Sud utvrdio.

To je sasvim namjerno.

Moraće, aman, Komisija za suzbijanje korupcije da preispita da li se „gibira“ djelila rodbini. U prvom koljenu. Svastikama, suprugama, dainicama, amidžama. Tetkama kažu,nije.

A izabrani i postavljeni funkcioneri brčanski, stradali prije nego što je na snagu stupio izmjenjeni Izborni zakon . Ostali su bez prava glasa. Isto kao i pravosuđe. Policija. Platu im nisu ticali.

Nitko da reaguje. I onda se hibrete što mladi odlaze. Iznenađujuće i hibretli ??? Ili nije. Onomadne je jedan Brčak ubjeđivo da treba da odu svi koji misle da je bolje otići tamo daleko. Ostaćemo mi, kaže on , pa ćemo vladati.
Možda rješenje za sve brčanske probleme upravo leži u smanjenju broja glasača.

Posebice onih koji ne bi da odu. Koji žele da ovdje, sa godišnjim proračunom od četvrt milijarde maraka, imaju gradski otvoreni i zatvoreni bazen za ove vrele i buduće hladne dane, kvalitetan nogomet, odbojku, atletiku,veslanje, košarku, rukomet, šah.

Sve im to grupa neobrazovanih, nekompetentnih individua zabranjuje. Uz nacionalno-političko-tajkunsku (po)dršku.

Sasvim namjerno.

Brčak koji čeka bazen

Izdvojeno