bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Dan ustanka u BiH

Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata u Brčkom, polaganjem vijenaca na Spomen partizansko groblje, obilježili su danas 81 godišnjicu ustanka naroda i narodnosti BiH i tim povodom danas odata je počast palim boracima NOR-a i žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković kaže da se svake godine obilježavaju datumi koji su vezani za antifašističku borbu u našem gradu.

„Na današnji dan ustanak je od strane manje grupe partizana podignut zauzimanjem policijske stanice u Bukviku. Ubrzo je formirana partizanska četa od boraca iz sela Bukvik i Ražljevo koja je svoje prvo dejstvo imala u mjestu Petkovača 1941. godine“, naglasio je Vuković.

On je apelovao na mlade da nikada nezaborave tekovine antifašističke borbe i da nastave njegovati tradiciju NOB-a.

Obilježavanju ustanka naroda i narodnosti u BiH prisustvovao je i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić izrazivši zadovoljstvo što se u našem gradu nastavlja tradicija obilježavanja ovog značajnog datuma iz antifašističke borbe na ovim prostorima.

„Svjedoci smo da bez obzira na protok vremena fašizam nije još proražen na prostorima Evrope i bitno je da kroz prisjećanje na važne datume njegujemo i pokazujemo da smo opredjeljeni za najviše civilizacijske vrijednosti,“ rekao je Milić. On je izrazio zadovoljstvo što su današnjem događaju u velikom broju prisustvovali i mladi ljudi.

Veliki broj gostiju iz BiH, Hrvatske i Srbije prisustvovali su danas polaganju vijenaca i obilježavanju godišnjice ustanka. Obraćajući se prisutnima potpredsjednik SUBNOR-a AP Vojvodine, Predrag Vukmirović je rekao da se mladim, kroz sistem obrazovanja, treba od najranijih dana kroz istoriju objasniti značaj antifašističke borbe.

Pored predsjednika Skupštine Distrikta i lokalne organizacije SUBNOR-a vijence i cvijeće na Spomen partizansko groblje položili su i delegacije iz BiH i regiona kao i predstavnici političkih partija iz Brčko distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno