bdf.brcko@gmail.com

Mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona što bi značilo definitivnu etničku podjelu BiH, raspad države i uvod u neminovne sukobe

Nakon što je EU parlament prije samo petnaestak džaba usvojio izvještaj o BiH, u kojem je izostavljeno takozvano legitimno predstavljanje, prema informacijama portala Istrage, visoki Predstavnik u BiH sprema nametanje izbornog zakona, i to ni manje ni više nego po željama Zagreba i HDZ-a BiH.

Istraga piše da je Vlade Republike Hrvatske je uputila OHR-u i dokument u kojem predlaže način izmjena Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo zvanični Zagreb u posljednje četiri godine nije uspio ni uz pomoć brojnih međunarodnih zvaničnika, a naročito onih iz EU koji su u brojnim pregovorima neprincipijelno držali stranu HDZ-u da nametne diskriminatorne odredbe.

Nametanje izbornog zakona po željama HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba, ujedno bi značilo udar na osnovne demokratske principe, produbljivanje etničkih podjela kroz izborno zakonodavstvo, ali u konačnici i posljednji ekser u kovčeg Mišljenja Evropske komisije, onemogućavanje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Važnije od toga, to bi značilo definitivnu etničku podjelu BiH, raspad države i uvod u neminovne sukobe koji bi uslijedili, jer niko razuman ne može prihvatiti da se apartheid za građane BiH uvodi na mala vrata.

Odgovor svih probosanskih opcija na ovakve pokušaje mora biti jasan i rezolutan.

 

Izvor: nap.ba


Izdvojeno