bdf.brcko@gmail.com

Korupcija zarobila sistem, stanje u pravosuđu “alarmantno” i “katastrofalno”.

Danas je u Sarajevu održana Konferencija “Antikorupcija kao sigurnosna strategija: Kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” na kojoj je predstavljen i izvještaj o stanju u pravosudnim institucijama.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH predstavila je danas svoj izvještaj.Istražna komisija je osnovana Zaključkom Predstavničkog doma 2019. godine. Komisija je konstituirana tek 11 mjeseci nakon osnivanja u maju 2020. godine, kao posljedica blokada rada Parlamenta BiH tokom 2019. godine.

Rezultate rada parlamentarne komisije o stanju u bh. pravosuđu komentirao je i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

“Izvještaj privremene Istražne komisije Predstavničkog doma BiH baca svjetlo na rastuću korupciju i političko zarobljavanje pravosudnog sistema u BiH. Ponosni smo što podržavamo Komisiju i njene prijedloge za prijeko potrebnu reformu VSTV-a i pravosudnih institucija”, istakao je Murphy.

Tokom rada na izvještaju Komisija je saslušala 34 svjedoka, usvojeno je 110 zaključaka te je 41 pitanje dostavljeno Vijeću ministara BiH, VSTV-u, sudovima, tužilaštvima i organima za provođenje zakona u BiH. Komisija je zaprimila i 68 predstavki građana.

Izvještaj Istražne komisije rezultirao je sa 15 predloženih reformi pravosuđa budući da su pravosudni zvaničnici tokom svjedočenja ocijenili stanje u pravosuđu u BiH terminima “alarmantno” i “katastrofalno”.

Izdvojeno