bdf.brcko@gmail.com

‘NOĆNI VUKOVI’ NA SLAVLJU U REPUBLICI SRPSKOJ: Najmoćniju paravojsku u Rusiji simpatizira i Putin

Članovi Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Republike Srpske stigli su u manastir Gomionicu na obilježavanje Vidovdana, krsne slave nekadašnje Vojske RS-a.

Njihovim vođama, Aleksandru Zaldastanovu Kirurgu i predsjedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću, prije četiri godine zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu jer je riječ o osobama koje su prijetnja po sigurnost.

“Noćni vukovi” se predstavljaju kao bajkeri, pojedini mediji ih zovu “Putinovom braćom”.

Alternativna TV izvještava da je ovo tradicionalna Vidovdanska vožnja “Noćnih vukova”, u kojoj sudjeluje nekoliko stotina motociklista iz RS-a i regije. U manastiru Gomionica kod Banje Luke služen je parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas povodom obilježavanja Vidovdana, krsne slave Vojske RS-a i Trećeg pješadijskog RS puka, piše Klix.ba.

Obilježavanju je prisustvovala predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković.

‘Gdje smo mi, tu je Rusija!’

Noćni vukovi’ dobro su poznati diljem svijeta, o njima je prije nekoliko godina britanski Guardian snimio dokumentarac. Radi se o najmoćnijoj paravojsci u Rusiji, motociklističkoj skupini koju simpatizira i sam Vladimir Putin, a navodno su odigrali i važnu ulogu u ratu u Ukrajini i aneksiji Krima. Noseći ruske zastave i simbole pravoslavlja, „Vukovi” krstare po Europi izazivajući oprečne reakcije: neki ih doživljavaju kao prijetnju, a neki im se dive.

„Gdje smo mi, tu je Rusija”, glasi njihov moto.

 

Autor:Dnevno.hr / M.P.

Izdvojeno