bdf.brcko@gmail.com

Neko baš navalio da se gradi spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom?

Samo petnaestak dana nakon usvajanja rebalansa budžeta Distrikta za ovu godinu, u iznosu od oko 28 miliona maraka, krenula je njegova konkretna realizacija.

„Među brojnim projektima čija operacionalizacija je startovala, jer su predviđeni rebalansom budžeta, izdvojio bih onu vrijednu 500.000 maraka, a odnosi se na izgradnju spomenika svim civilnim žrtvama, stradalim u minulom ratu. Ova javna nabavka je raspisana i pri kraju je odabir izvođača, a izgradnja bi trebala biti gotova do kraja oktobra mjeseca“, rekao je predsjednik Komisije za budžet Skupštine Distrikta Srđan Blažić, a prenosi Radio Brčko.

Izgleda da neki od predstavnika međunarodne zajednice u BiH insistiraju na realizaciji naloga supervizora za Brčko Rafija Gregorijana iz 2009. godine, o postavljanju zajedničkog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata u Brčkom od 1939. do 1945. i od 1992. do 1995. godine.

Ostaje nejasno koji je smisao i šta će simbolizirati ovaj spomenik. Ili po onoj narodnoj: Mir, mir, mir, niko nije kriv.

Samo što mira baš i nema na vidiku.

 

B.F.

Izdvojeno