bdf.brcko@gmail.com

Promocija Brčkog u Dalmaciji

Župni zbor mladih Presvetog Srca Isusova – Brčko, u sklopu projekta Radujte se s nama, kojeg financira Odjel za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, boravio je od 03. – 05. lipnja 2022. godine u Srimi kod Šibenika.

Zbor je krenuo u prijepodnevnim satima 03. lipnja 2022. godine iz Brčkog prema Srimi.          Prolazeći putopisnim dijelovima BiH-a uz radosno druženje prožeto pjesmom, šalama i  zanimljivim obnavljanjem gradiva iz različitih školskih predmeta mlade snage Zbora su u večernjim satima sretno stigle na svoje odredište.

Sutradan, 04. lipnja 2022. posjetili su otok Visovac u sklopu NP Krka koji je višestoljetni čuvar kulturne i vjerske baštine ljudi ovog kraja. O tome svjedoči i muzej samostana Majke od Milost čiju nam je bogatu povijest približio fra Stojan Damjanović, dugogodišnji stanovnik samostana. On je istaknuo, kako su fratri iz Bosne i Hercegovine 1440., došli na ovaj otok. Prije njih, na otoku je bio samostan augustinaca.

Dan je upotpunjen posjetom moderno opremljenom muzeju Civitas Sacra koji je za mlade snage zbora bio pravo oduševljenje. Na veoma inovativan način približena je povijest gradnje šibenske katedrale sv. Jakova apostola, koju su kasnije i razgledali.

Središnji dio posjete Srimi je bilo nedjeljno euharistijsko slavlje 05. lipnja 2022. u crkvi blaženog Alojzija Stepinca, koje je predvodio vlč. Damir Ivanović, župnik u Brčkom u koncelebraciji sa župnikom u Srimi don Antom Pavlovićem. Liturgijsko slavlje je animirao Župni zbor mladih Presvetog Srca Isusova – Brčko.

Nakon liturgijskog slavlja mlade snage našeg Zbora su nazočnima kroz pjesmu, sliku i riječima predstavili župu i grad Brčko s njegovim poviješću, kulturnom i vjerskom raznolikošću te ekonomskom značaju o čemu svjedoči i prigodna brošurica koja je za tu prigodu tiskana.

Župni zbor mladih Presvetog Srca Isusova – Brčko osnovan je u jesen 2021. kao odgovor mladih na današnji način života mladih potičući ih nameđusobno druženje i suradnju, upoznavanje ljepote druženja izvan virtualnog svijeta i zalaganjem za plemenite stvari.

Tijekom proteklog vremena kroz nastupe na Marijafestu BiH u Sarajevu i Danu mladih VN u komušini kod Teslića mlade snage zbora su na uspješan način predstavile župu i grad Brčko.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno