bdf.brcko@gmail.com

Koliko li će nam plate porasti?

Prema nezvaničnim podacima osnovne životne namirnice su tokom 2022.g. poskupile preko 200 KM, a o ostalom (gorivo, ogrev i dr.) da i ne govorimo.

Internet portali i stranački botovi na sav glas pronose vijest i hvale osjećajnu vlast koja ima sluha za sve lošiji životni standard, ogromna poskupljenja i stampedo od inflacije.

S tim u vezi u skupštinu će se uputiti izmjene zakona o porezu na dohodak, te će sve plate ispod 1200 KM biti neoporezive, i to od 1.jula 2022.godine.

Da bi obični puk, koji nije završio prestižni koledž iz oblasti ekonomije na ušću Brke, razumio o čemu se radi objasnit ću na praktičnom primjeru.

Dakle, ako ste uposlenik sa platom od 1.000 KM, 20-tak godina radnog staža, četvoročlanom porodicom, trenutno bi trebali da imate faktor ličnog odbitka 2, te da plaćate porez na dohodak oko 10 KM mjesečno.

Oni koji imaju sreće da imaju više plate, od 2 ili 3 hiljade KM, imat će manju osnovicu za porez, te će im i ostati više, što ustvari i jeste intencija predlagača.

Od 1.jula 2022.g. osnova za poreza će da se mijenja, te će onom sa platom od 1 hilj.KM u novčaniku ostati 10 KM, ili pak nešto više, i na to računajte u avgustu 2022.g., nije to tako daleko, strpite se.

Sad lijepo razmišljajte do avgusta i tih 10 KM razvucite, rasporedite na onih 200 KM poskupljenja, a da znate bit će i novih, jer ipak ste vi svjetski rekorderi u preživljavanju od ničega.

Helem, šta drugo reći do AFERIM STRUČNJACIMA IZ VLASTI.

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno