bdf.brcko@gmail.com

Zar je moguće da se u BiH Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je Feni u Kabinetu člana Predsjedništva BiH.

 

– Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke – ističe se.

Iz Komšićevog kabineta kažu da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odučuju o sistemu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Navode iz kabineta i da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana Bosne i Hercegovine nemaju nikakva prava u tom procesu.

– Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obnašanja vlasti – navode Komšićevog kabineta.

Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokratije, obavezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, koji su sastavni dio Ustava BiH kao njegov Aneks I.

Upozoravaju da je takav sistem neodrživ te da dovodi do daljnjih podjela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer postoje “samo konstituentni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju”.

– Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno – smatraju u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvojeno