bdf.brcko@gmail.com

Sramno: Sa skupa u Prijedoru poručuju da su ‘bijele trake laž’

U Prijedoru se danas obilježava “30 godina odbrane grada Prijedora i 80 godina oslobađanja” u organizaciji neformalne grupe “Samopoštovanje”, …

… koja je ranije pozvala na masovnije okupljanje kako bi poslali poruku “onima koji će idući dan prodavati laži o tzv. bijelim trakama”, javila je novinarka Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine, Azra Husarić.

Organizatori skupa u Prijedoru poručili su kako su “bijele trake laž i da je broj ubijenih preuveličan”.

Među prisutnima, koji su se okupili kod spomenika “Za krst časni”, u centru Prijedora, nalazi se i delegacija Grada Prijedora, komande 3. pješadijskog RS puka OS BiH, MUP-a RS-a, PU Prijedor, napisao je na zvaničnom Twitter nalogu Enes Hodžić.

Podsjećamo, u utorak 31. maja obilježava se Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana.

Dan bijelih traka obilježava se, ne samo u BiH nego i u nekoliko gradova širom svijeta, gdje preživjeli Prijedorčani danas žive.

Vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

“Za ove zločine, Tribunal je osudio ukupno 18 osoba na 276 godina zatvora. Nastavljajući procesuiranja za zločine u Prijedoru, u Sudu BiH je osuđeno 20 osoba na ukupno 352 godine zatvora, dok je devet osoba oslobođeno optužbi. Neki predmeti procesuirani su u Banjaluci i Beogradu”, javio je BIRN BiH.

(Vijesti.ba) 

Izdvojeno