bdf.brcko@gmail.com

Mladi u Brčkom traže rješenja za svoje probleme

Veliki broj mladih iz Distrikta Brčko ne vidi perspektivnu budućnost u Bosni i Hercegovini, jer ih donosioci odluka svojim politikama vraćaju u prošlost, ne pružajući nadu u perspektivnu budućnost.  Protekli vikend Brčko je okupilo mlade iz regiona, koji su razgovarali o rješenjima za probleme sa kojima se suočava ova populacija.

Adin Midžić, dugogodišnji omladinski aktivista iz Brčkog, jedan je od brojnih primjera  mladih koji svoju budućnost planiraju van granica BiH. Pokušat će se skrasiti u Velikoj Britaniji, jer u svom gradu nije uspio: „Što god da sam našao – ili ti treba veza ili da te pošalje u šećeranu da lomiš leđa za 30 maraka 12 sati. Nije čudo što nema mladih… Čuo sam od nekih ljudi u koju bih stranku trebao da odem za neke određene poslove, ali stvarno ne želim da budem dio te mašine“.

Dio stranačke mašinerije ne žele da budu ni brojni drugi aktivisti iz Brčkog, koji u posljednje vrijeme raznim načinima sve više ukazuju na probleme u ovom gradu. Protekli vikend organizovana je akcija čišćenja devastiranih Gradskih bazena, predvođena mladima.

„Ovo je prava multietnička akcija, za svu našu djecu, za naraštaje“, poručuje Midhat Arifović.

Mirza Ribić ističe kako je cilj bio da se građani Brčkog aktiviraju i da pošalju poruku kako je nemoguće da ovo propada.

„Za godinu, dvije, pet, nećemo se imati s kim družiti, nećemo imati s kim izaći“, ističe Ernad Lazarević.

Simbolično na Trgu mladih u Brčkom, proteklog vikenda upriličen je performans pod nazivom „Eho mira“, u okviru kojeg su mladi iz regiona poslali poruke mira, zajedništva i prosperiteta. Na 2. susretima mladih Brčko distrikta BiH razgovarano je o rješenjima problema ove populacije.

„Što se tiče stranačkog zapošljavanja, ono je prisutno kod nas, nažalost, to i mladi ističu. T posljednje vrijeme možemo vidjeti borbu za ugovorce. Bitno je i zagovaranje kod Kancelarije za suzbijanje korupcije u segmentu zapošljavanja“, napominje Harun Šabanović, predsjedavajući Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

Član Predsjedništva Vijeća mladih Brčko distrikta BiH Vladimir Kanostrevac naveo je kako im je rečeno će se uložiti maksimalni napori da bi strategija što prije bila usvojena: „Sama strategija se bavi svim pitanjima vezanim za mlade – od zapošljavanja, obuhvata stambenu politiku, do zdravlja, aktivizma, kulture, sporta“.

Usvajanje strategije za mlade Brčko distrikta BiH očekuje se tokom ove godine. Međutim, opet se postavlja pitanje da li će ona uistinu donijeti pozitivne promjene, s obzirom na to da mladi sve manje vjeruju donosiocima odluka, jer ih oni svojim politikama vraćaju u prošlost, ne pružajući nadu u perspektivnu budućnost.

federalna.ba

Izdvojeno