bdf.brcko@gmail.com

Promovisana knjiga Hakije Karića “Gluho doba dana”

Promocija knjige poezije „Gluho doba dana“ autora Hakije Karića održana je sinoć u Islahijetu Brčko. „Gluho doba dana“ je zbirka poezije i pojavljuje se nakon pauze od skoro deset godina kada je izašlo posljednje Karićevo pjesničko ostvarenje „Ukradeni mjesec“ (2013.). Recenzenti knjige, koja je štampana u izdanju Književnog kluba Pablo Neruda, su Žarko Milenić, Ibrahim Kajan i Mehmed Đedović.

Đedović je na promociji napomenuo da je Hakija Karić cio život u književnosti i novinarstvu te je njegova najnovija knjiga jedna nova, originalna pjesnička priča, koja je po mnogo čemu posebna i zavređuje pažnju čitalačke javnosti.

“Hakija Karić je pjesnik s bogatim životnim i književnim iskustvom te njegove pjesme pripadaju onoj vrste poezije koja zastane u uhu čitaoca, ne da se zaboraviti, i tjera na ponovno čitanje. Takvi poetski zapisi najbolje govore sami o sebi i sve književno teorijske interpretacije često su suvišne” rekao je Đedović.

Moderator promocije u Brčkom bio je novinar i književnik Suvad Alagić koji kaže da je pjesnik Hakija Karić najnovijom knjigom poezije Gluho doba dana još jednom potvrdio kako posjeduje osebujan pjesnički stil te da je sam naziv njegove najnovije knjige pjesama metafora koja izaziva čitaoca na čitanje i promišljanje.

Autor Hakija Karić je govoreći na promociji svoje knjige istakao da je naziv njegove knjige „Gluho doba dana“ metafora za sve gluvoće koje okružuju današnjeg čovjeka.

“Puno je gluvoće oko nas koja me kao pjesnika irititira, a poezija je moj način da progovorim o tome. Na primjer, kada svjedočimo prizorima ljudi koji kopaju po kontejnerima”, pojasnio je Karić.

Stihove iz Karićeve najnovije zbirke pjesama govorila je učenica Gimnazije Ema Bratić uz muzičku podršku na gitari Bajre Jukića Čička.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno