bdf.brcko@gmail.com

U brčanskom Muzeju otvorena izložba “Od sjemena do sofre”

U Muzeju Brčko distrikta danas je otvorena nova izložba pod nazivom „Od sjemena do sofre“. Izložba je okupila veliki broj posjetitelja, a svečano ju je otvorio predstojnik Pododjela za turizam, kulturu i sport Vlade Brčko distrikta, Jakov Amidžić.

Postavljena izložba prezentira tradicionalni način života na selu, odnosno obrađuje načine uzgoja, obrade i pripreme hrane te kako se nekada objedovalo u našim krajevima. Eksponati su, uz one iz muzejskog depoa, pribavljeni iz sela iz okoline Brčkog, fondacije obitelji Bećirević te iz Muzeja Semberije.

„Tu su izloženi različiti alati i pomagala koji su korišteni u svakodnevnom životu, kao što su plugovi, dijelovi volovske orme, stupe za pravljenje maslaca, za pravljenje pekmeza, kao i posude koje su korištene prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Također su prikazane dvije vrste sofre na kojima se vidi kako se nekada objedovalo, kakvi su bili običaji i procesi prilikom jela“, istaknula je kustosica Muzeja Vanja Žigić.

Uz mnogobrojne posjetitelje, izložbi je prisustvovao i šef Službe za turizam, Aleksandar Đurić koji je ovom prigodom ukazao na žnačaj ovakvih događaja u našoj lokalnoj zajednici bogatoj antropogenim nasljeđem, kulturom i tradicijom koja se čuvala stoljećima unazad i koja se prenosila s koljena na koljeno.

„Imamo priliku danas da u okviru tradicionalnog obilježavanja ‘Noći muzeja’ prisustvujemo jednoj zanimljivoj izložbi koja je evocir uspomena na prošlost. Upravo je to jedna zgodna prilika da i našim građanima, ali i potencijalnim turistima pokažemo kako se to čuvala tradicija, na koji način se tada egzistencijalne stvari događale: od proizvodnje hrane, upotrebe različitih oruđa i tome slično. Sve je to prilika koja u pogledu turističke valorizacije ima svoju primjenu kada je u pitanju turizam, i Brčko distrikt se može pohvaliti jednom takvom bogatom tradicijom“, kazao je Đurić.

Prema riječima kustosice Vanje Žigić, planirano je da izložba „Od sjemena do sofre“ za sve zainteresirane posjetitelje ostane otvorena narednih godinu dana.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno