bdf.brcko@gmail.com

Amerika sprema nove sankcije za političare u BiH

Sjedinjene Američke Države uskoro bi mogle donijeti odluku o proširenju “crne liste” odnosno o novim sankcijama za pojedince u Bosni i Hercegovini zbog antidejtonskog, antiustavnog i antidemokratskog djelovanja, kao i korupcije, saznaje Klix.ba iz diplomatskih izvora.

Kako nezvanično saznajemo na proširenoj američkoj listi sankcija pronaći će se više osoba, iz sva tri konstitutivna naroda, a najave govore da bi moglo biti i “zvučnih” imena.Uzavrela politička klima u BiH već godinu dana je u fokusu Washingtona, Londona i Brisela, a prema informacijama do kojih smo došli američka lista sankcija će biti proširena jer političke strukture u našoj zemlji i njima bliski saradnici u javnim preduzećima nastavljaju raditi direktno protiv interesa svih građana naše države.

Razloga za sankcionisanje bh. političara je mnogo. Od pokušaja rušenja države i planiranja secesije, preko kriminala i korupcije, najave trećeg entiteta, pokušaja blokade održavanja izbora i opstruisanja funkcioniranja državnih institucija, kao i protivljenje osude ruske agresije na Ukrajinu.

Današnje saopćenje Američke ambasade može se tumačiti kao svojevrstan predznak onoga što se sprema u Washingtonu, a za sve su direktno krive politike koje blokiraju rad institucija BiH odnosno funkcioniranje države kao i one koje žele uskratiti osnovna prava građana zbog sopstvenih interes.

Naime, na zvaničnom Twitter nalogu ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom neusvajanja zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a za što su krivci SNSD i HDZ.

“Stranački lideri su obećali svojim glasačima da će ih voditi u Evropsku uniju. To je teško uraditi kada stranke glasaju protiv reformi koje zahtjeva EU kao što su konflikt i interesa i zakon o VSTV”, stoji u objavi. Osim toga iz ambasade su upitali koga žele obogatiti svoje glasače ili sebe.

Također, sinoć je Glas Amerike u svom videu naveo da lider HDZ-a radi u interesu Rusije i protiv interesa građana BiH jer opstruira održavanje ovogodišnjih izbora koji su zakazani za 2. oktobar. Također, spomenut je i HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

“Sjedinjene Američke Države se jasno protive aktuelnoj politici Čovića i HDZ BiH”, precizno je rečeno.

Ova “opomena” nije bila dovoljna za ministre iz HDZ-a na čelu sa Vjekoslavom Bevandom koji danas nisu podržali izdvajanje novca za održavanje Općih izbora ove godine.

Na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield također je nagovijestila da Vlada SAD-a neće sjediti skrštenih ruku dok vladajuće stranke “haraju” Bosnom i Hercegovinom, svako na svoj način. Ona je poručila da je politika Milorada Dodika opasna i da zbog nje treba biti zabrinut, a nije propustila ni da ukaže na spominjanje trećeg entiteta kao i rastuće korupcije.

Ona je optužila sve, kako je navela, entnonacionalističke lidere, uključujući bošnjačke političare, da korupcijom i podjelama žele ostati na vlasti.

“Svi su odgovorni za suočavanje s izazovima. Koriste se podjelama i strahom da bi ostali na vlast, da bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema”, istakla je Thomas-Greenfield.

Amerikanci su ove godine već izlazili sa setom sankcija kada su zbog podrivanja Dejtona potvrdili sankcije Miloradu Dodiku, kao i Alternativnoj televiziji.

U aprilu su zbog korupcije Amerikanci “kaznili” bivšu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i njenu užu porodicu, bivšeg predsjednika VSTV-a i savjetnika Milorada Dodika Milana Tegeltiju i njegovu suprugu Tijanu, delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Asima Sarajlića i bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića.

I sama najava sankcija kod bh. političara koji nisu čisti “pred Bogom i zakonom” budi nervozu. Sat počinje da otkucava, a stranica Ministarstva finansija i trezora SAD-a polako bilježi sve veći broj posjeta iz Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno