bdf.brcko@gmail.com

Nedeljka Trifkovića osuđen na 45 dana zatvora zbog podmetanja požara na automobilu Uroša Vojnovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Nedeljka Trifkovića (20)*, optuženog da je prošle godine u Brčkom podmetanjem požara na automobilu Uroša Vojnovića izazvao opasnost po imovinu većeg obima. Nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom, Trifković je za krivično djelo izazivanja opće opasnosti osuđen na mjesec i 15 dana zatvora.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Trifkovića da je 29. maja prošle godine oko 02.00 sata podmetnuo požar na automobilu zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića. On je držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu parkiranom ispred dvorišta porodične kuće oštećenog, a zatim posipanjem ove zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio automobil. Pošto je ubrzo uhapšen i stavljen u pritvor, istraga Tužilaštva i Policije Distrikta okončana je 14. oktobra, kada je Tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu za krivično djelo Izazivanje opće opasnosti (iz člana 317 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Trifković osuđen na kaznu zatvora od jednog mjeseca i 15 dana. Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom distrikta Brčko.

Uz ovaj, pred sudom su gotovo istovremeno pokrenuti postupci i za nekoliko povezanih slučajeva izazivanja opće opasnosti koji su se u ovom gradu, u kratkom vremenskom razmaku, dogodili sredinom prošle godine. Postupak po optužnici protiv Nikole Kokanovića*, za koga se sumnja da je od Trifkovića za novac tražio da podmetne požar na vozilu Vojnovića, u fazi je glavnog pretresa. Usto, Kokanović je optužen i zbog izazivanja požara kojeg je 15. jula na još jednom automobilu podmetnuo maloljetni N. M. (17), te zbog bacanja eksplozivne naprave 17. avgusta na ugostiteljski objekat Dos Manos, od strane iste osobe. Nakon dovođenja u vezu s ovim slučajevima, Kokanović se od 27. avgusta prošle godine nalazi u pritvoru, a trajanje ove mjere nedavno mu je ponovo produženo do 24. maja. S druge strane, postupak prema maloljetnom N. M. u međuvremenu je pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mjere.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno