bdf.brcko@gmail.com

Čović u pismu međunarodnim zvaničnicima najavio novu Herceg-Bosnu

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

“Uzevši u obzir da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine neustavne odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine stavio izvan pravne snage, znajući kako pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama nisu ostvareni, unatoč naporima hrvatske strane, te zbog nepostojanja tehničkih i pravnih pretpostavki za održavanje i implementaciju izbornih rezultata, naša zabrinutost je time veća.

Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine.

Podsjećamo kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije Bosne i Hercegovine bili preduvjet za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti.

Podsjećamo kako su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Europske unije čija se osnovna politička i građanska prava sustavno krše već više od dva desetljeća. Također, napominjemo kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi već i stabilnost u ovom dijelu Europe je opravdana.

Svjedočili smo da su visoki predstavnici za Bosnu i Hercegovinu nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH. Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, osobito u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda.

Podsjećam Vas kako unatoč izuzetnim naporima hrvatske strane, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, uključujući odluku u predmetu U-23/14 od 1. prosinca 2016. godine, te neispunjavanje odluka Europskog suda za ljudska prava, kao i neizvršenje obveza iz Političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine od 17. lipnja 2020. godine, čijem su potpisivanju prisustvovali upravo predstavnici međunarodne zajednice, potvrđuju nastavak bošnjačke političke dominacije nad hrvatskim konstitutivnim narodom u Federaciji Bosne i Hercegovine i u Bosni i Hercegovini.

Stoga, duboko osuđujemo šutnju dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), uključujući njezina predsjednika, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima neće sudjelovati u vlasti.

Jasna politička agenda o organiziranom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mainstream u Bosni i Hercegovini, ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sa žaljenjem uočavamo kako dio međunarodnih aktera prisutnih u našoj državi svjesno ne reagira i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima.

Istovremeno pozdravljamo sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Vijeće Europe, u facilitiranju procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine.

Poštovani,

Hrvatski narodni sabor se istinski zalaže za dijalog i žurni nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz facilitiranje međunarodnih predstavnika, kako bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna i stabilna država svih njezinih građana.

S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, naveo je Čović.

 

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno