bdf.brcko@gmail.com

Narodna partija Srpske osuđuje izjave sekretara brčanske Gimnazije g. Rizvanovića

Opštinski odbor Narodne partije Srpske Brčko najoštrije osuđuje obraćanje sekretara Gimnazije Brčko Ibrahima Rizvanovića, u kojem je iznio niz uvreda i neistina na račun dva konstitutivna naroda, koji su prisustvovali Vaskršnjem prijemu u Brčkom.

Ibrahim Rizvanović, sekretar u Gimnaziji „Vaso Pelagić“, jedne od najznačajnijih obrazovnih ustanova u Brčkom, u video-obraćanju osudio je prisustvo bošnjačkih političara na Vaskršnjem prijemu, koristeći to kao razlog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, nazivajući srpske predstavnike i Srpsku pravoslavnu crkvu rušiteljima Brčko distrikta i države BiH, a bošnjačke predstavnike podanicima, izdajnicima, licemjerima, koji se prodaju za par šarenih jaja.

Nedopustivo je da ovakvo huškačko djelovanje, uvrede na vjerskoj osnovi i stigmatizovanje jednog konstitutivnog naroda dolazi od lica koje je zaposleno u jednoj od najznačajnijih obrazovnih ustanova u Brčko distriktu, ustanove u kojoj se promovišu vrijednosti zajedničkog suživota, mira, tolerancije i uvažavanja.

Ovakve izjave predstavljaju direktnu prijetnju, opasnost i provokaciju sa ciljem izazivanja mržnje, tenzija i narušavanja mira.

Prisustvo tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina Vaskršnjem prijemu u Brčkom, u organizaciji srpskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta i Srpske pravoslavne crkve, uspješan je primjer zajedničkog suživota srpskog, bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, uvažavanja predstavnika svih konfesija u Brčko distriktu i pokazatelj uspješne međusobne saradnje u Brčko distriktu, što će biti nastavljeno i u budućnosti, uprkos zlonamjernim izjavama ovakvih i sličnih pojedinaca.

Pozivamo nadležne institucije i resorno Odjeljenje za obrazovanje da osude ovakav istup i sankcionišu Rizvanovića, kao i druge nadležne organe da ispitaju da li u ovom video-obraćanju postoje elementi krivičnog djela govora mržnje i izazivanjanacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ovakve i slične izjave ne doprinose razvoju i unapređenju odnosa, te pozivamo i predstavnike bošnjačkog naroda u Brčko distriktu da osude navedene izjave, kako bismo zajednički gradili budućnost na principima međusobnog uvažavanja, tolerancije i zajedničkih interesa.

Informativna služba Narodne partije Srpske
Opštinski odbor Brčko

 

Izdvojeno