bdf.brcko@gmail.com

Stranačko zapošljavanje u Brčko Disrtiktu kome se mora stati ukraj

U javnom sektoru Brčko distrikta godinama se provodi način zapošljavanja kojim se obespravljuju i diskriminišu mnogi građani. Rade, ali im se ne pruža mogućnost za stalno zaposlenje ako nisu stranački aktivni, a nekima čak ni to ne pomaže. Tako se, smatraju mnogi, stvara moderni robovlasnički sistem kome se mora stati u kraj.

Bojan Bošković radio je osam godina u Direkciji za finansije Brčko distrikta, na početku kao pripravnik, a kasnije na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u narodu opšteprihvaćenog kao ugovor o djelu, na poziciji koja je već 10 godina upražnjena. Imao je iste obaveze kao stalni zaposlenici, nekada i veće, a platu 50 posto nižu – bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja, prava na bolovanje i s manje dana plaćenog godišnjeg odmora.

„Moj angažman je trajao do kraja prošle godine, kada mi je ugovor prekinut uz obrazloženje da nisam član nijedne političke partije. Na njihovu odluku je možda utjecala i činjenica da sam pokrenuo tužbu pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, da vidim da li su mi neka prava uskraćena“, kaže Bojan.

Našem sagovorniku u rješavanju radnog statusa nije pomogla ni činjenica što je osoba s invaliditetom. Ali on je samo jedan primjer odnosa prema tzv. ugovorcima u javnog sektoru. Ima i onih koji gore prolaze: trudnice s kojima se raskida ugovor, prosvjetni radnici koji ostaju bez primanja tokom raspusta, a mnogima uopšte nije plaćen godišnji odmor. Stop nezakonitom zapošljavanju – slogan je projekta koji se bavi upravo ovom problematikom.

„Vlada Brčko distrikta, po meni, nezakonito sklapa ugovore u skladu s drugim zakonima koji nisu iz oblasti radnih odnosa, koji u svojoj suštini ne definišu odnose, odgovornost i obaveze kako poslodavca, tako i zaposlenog“, kaže Božidar Jović, predsjednik Udruženja Demos Brčko.

Oni koji rade na osnovu ugovora o djelu diskriminisani su u odnosu na stalno zaposlene. Problem je u zakonodavstvu, ali i neradu nadležnih institucija koje bi trebale da riješe ovaj problem. Iz nevladinog sektora poručuju da će nastaviti pritisak s ciljem rješavanja ovog problema.

„Sve ukazuje na to da se radi o jednom obliku političke korupcije i na neki način, ako se tome ne stane ukraj, ako svi zajedno ne promijenimo pogled ka budućnosti, mislim da nam se piše crno, ako uopšte može crnje“, navodi Damjan Dundžić, koordinator projekta Udruženja Demos.

Prvi čovjek brčanske Skupštine Siniša Milić pružio je podršku navedenim aktivnostima, ali ipak smatra da se u ovom slučaju ne radi o nezakonitom zapošljavanju.

„Riječ je o nečemu što je predvidio Zakon o državnoj službi, ali problem je u tome što se taj Zakon ili ta odredba Zakona zloupotrebljava. Dakle, neka opravdana potreba se pretvorila u nešto sasvim suprotno“, kaže Milić.

A to je stranačko zapošljavanje, odnosno stvaranje, po mnogima, modernog robovlasničkog sistema. Tome treba stati ukraj, saglasni su i čelni ljudi Distrikta, pa se tako u narednim mjesecima u skupštinskoj proceduri očekuje donošenje izmjena Zakona o državnoj službi. Bit će lakše uz pojačan angažman supervizora za Brčko Michaela Scanlana, koji je to detektirao kao jedan od najvećih problema.

 

 

Izvor: federalna.ba

Izdvojeno