bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKO SMEĆE: KOLIKO GRAĐANE DISTRIKTA KOŠTA ODVOZ SMEĆA???

Uređenje i čistoća grada govore o stepenu urbane kulture njegovih stanovnika, te efikasnosti i odgovornosti onih koji upravljaju gradom. Po ovim parametrima Brčko je vrlo zapušten grad jer se smeće već dugi niz godina neredovno odvozi. Kontejneri su danima puni, iz njih se širi nesnosan smrad.

Vlada i Skupština distrikta donosili su razne odluke i mjere za rješenje ovog problema. Sklapani su ugovori s raznim firmama, a problem je ostao nerješen.

Zadnji ugovor potpisan je sa firmom iz Zvornika koja je trebala smeće odvoziti na tamošnju deponiju. No, naši stručnjaci iz Komunalnog, ne bi bili to što jesu, kad ne bi zakomplikovali čitav taj posao. Naime, smeće nije bilo moguće odvoziti dok se ne izgradi pretovarna rampa na postojećoj deponiji i obezbijede prikolice koje će dovoziti smeće za pretovar na kamione koji ih odvoze na zvorničku deponiju.

Agilni „stručnjaci“ iz JP Komunalno, kao takve ih akceptiramo već dva desetljeća,  pristupili su izradi projektne dokumentacije za izgradnju pretovarne rampe. Nabavljeno je nekoliko prikolica koje odgovaraju standardima. Potom je izgrađena pretovarna rampa. U međuvremenu je plaćeno projektantskoj kući koja je radila projektnu dokumentaciju, pribavljena je građevinska dozvola, a izvještaj o svemu tome prošao je sve revizije.

I „ne lezi vraže“, kad je trebalo krenuti sa odvozom smeća ustanovljeno je da rampa i prikolice nisu kompaktibilne, da su prikolice visočije od rampe, te da nije moguće izvršiti planirani pretovar. Tada na scenu stupaju naši vajni „stručnjaci“ i promtno rješavaju problem tako što pri svakom pretovaru prvo ispušu gume, pa kad utovare smeće gume napumpaju. Tom „genijalnom inovacijom“ rješena je dvadesetcentimetarska razlika u visini. I tako pri svakom utovaru i istovaru. To što stradaju gume, što ih se više troši, a samim tim plaća, što se gubi vrijeme, dio je genijalnosti i inovativnosti naših komunalnih stručnjaka.

Brčanski šereti kažu da je u pitanju još jedan „ugradbeni projekt“ te da je nekim funkcionerima i smeće izvor bogastva i sreće.

Ozbiljna revizija ovog, kao i mnogih prethodnih slučajeva, otkrila bi pored smrada smeća, zadah korupcije i glodare narodnih para.

I na kraju ovog zapisa treba izreći sumnju da će ovaj, kao i brojni prijašnji programirani promašaji pod zaštitom brčanskih političkih skorojevića, biti procesuiran.

 

 

P.G.

Izdvojeno