bdf.brcko@gmail.com

Rusija prijeti destabilizacijom BiH ako PIC ne poništi odluku Schmidta

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini objavila je saopštenje u kojem komentariše jučerašnji potez viskokog predsatvnika Christiana Schmidta koji je iskoristio bonske ovlasti i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini.

“1. Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Stoga, on nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

2. Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora (UO PIC-a) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Christiana Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice.

3. Pozivamo sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja. Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini.” stoji u saopštenju.

Podsjetimo, ruska ambasada od početka mandata ne priznaje Schmidta kao legalnog viskog predstavnika. Takođe ambasada Rusije javno je prijetila posljedicama za BiH ukoliko se pridruži NATO savezu. Ruski abasador Igor Kalabuhov dao je niz prijetećih izjava na koje su reagovale gotovo sve članice EU.

Političari iz RS bliski Miloradu Dodiku nakon odluke visokog predstavnika poručili su da je neće poštovati.

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno