bdf.brcko@gmail.com

Brčko distrikt BiH predstavlja pozitivan primjer zajednice koja koristi prilike za svoj razvoj

SAOPĆENjE ZA JAVNOST

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt boravio u Gradskoj vijećnici

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt boravio je danas u svojoj prvoj posjeti Brčko distriktu BiH, prilikom koje je posjetio Gradsku vijećnicu i održao sastanak s gradonačelnikom Distrikta Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem te dopredsjednikom Skupštine Ivom Filipovićem o aktuelnim dešavanjima, razvoju, potencijalu i budućnosti Distrikta. U pratnji visokog predstavnika bio je njegov prvi zamjenik i supervizor za Brčko distrikt BiH, gospodin Michael Scanlan.

Prisutni zvaničnici su razgovarali o reformama koje provodi Vlada Distrikta, procesa koji se tiču izgradnje infrastrukture na području Distirkta kao i djelovanje po pitanju poslovnih inicijativa i sveukupnog privrednog razvoja lokalne zajednice.

Kako je u svom obraćanju novinarima kazao gradonačelnik Kadrić, neophodno je da se konstatuje važnost ustavne pozicije Distrikta i očuvanje iste u trenutnim okolnostima, kao i korištenje mogućnosti koje su Brčkom zagarantovane u cilju pružanja perspektive građanima Distrikta i ostanku mladih u svojoj zajednici.

Visoki predstavnik podijelio je svoje utiske kazavši da je Brčko distrikt jedinstveno mjesto s brojnim prednostima kao što su željeznička, putna i trgovinska povezanost.

„Vrlo sam ohrabren informacijama koje sam čuo u pogledu vladavine prava i aktivnosti koje se u toj oblasti provode u Brčkom i mislim da je ovo prilika za neke druge u Bosni i Hercegovini da vide kako stvari mogu funkcionisati. Vidim da se ovdje u Brčkom provode aktivnosti kada je u pitanju borba protiv korupcije, te pozivam na nastavak provođenja istih “ istakao je Schmidt, te dodao da Brčko distrikt BiH predstavlja pozitivan primjer zajednice koja prihvata i koristi prilike za svoj razvoj.

 

 

Izvor: VBDBiH

 

 

Izdvojeno