bdf.brcko@gmail.com

SAOPĆENJE SNSD-a KLASIČNI PRIMJER GUŠENJA PRAVA NA SLOBODU MIŠLJENJA

Poštovani

Šaljem Vam reagiranje na saopćenje Općinskog odbora SNSD-a Brčko na intervju koji je profesor Enes Pašalić dao “Slobodnoj Bosni”. Kako SNSD i njegov općinski odbor nisu personalitet, smatram da je bespotrebno tekst potpisati drukčije nego je potpisan.

 

Općinski odbor SNSD- a u Brčkom reagirao je na stavove Enesa Pašalića iznesene u intervjuu portalu “Slobodna Bosna”. U saopćenju najenergičnije odbacuju tvrdnje Enesa Pašalića da „Dodik, SNSD i njegovi politički predstavnici u Brčkom vrše udar na Brčko i  pitanje je vremena kada će  biti ugrožen njegov status“.

Ova tvrdnja iznesena je povodom odluke Apelacionog suda distrikta Brčko o odbacivanju zahtjeva za ocjenu usklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti sa Statutom distrikta Brčko.

U saopćenju Općinskog odbora SNSD-a ističu: “Iako se presude Apelacionog suda, kao vrhovne pravne instance u Brčkom ne komentarišu, g. din Pašalić je ustvrdio da je pomenuta odluka „blago rečeno neozbiljna i da je pravosuđe u Distriktu u velikoj mjeri politizovano kao i u cijeloj BiH“.

Ovako intonirano saopćenje zavrjeđuje komentar ne samo zato što na izvjestan način crta metu na čelo intelektualca koji se ne libi  javno iskazati svoj stav, već i zbog višegodišnje prakse čelnika SNSD-a da osporavaju sve što ne dolazi iz njihove političke kuhinje i da javno mnijenje tretiraju kao eutanaziranu masu. Reagirajući na Pašalićevu konstataciju da je odluka Apelacionog suda “neozbiljna i da je pravosuđe u Distriktu u velikoj mjeri politizovano kao i u cijeloj BiH” pitam se želi li općinski odbor SNSD-a kazati da je odluka Apelacionog suda ozbiljna u tolikoj mjeri da se ne komentira te da je pravosuđe u BiH politički neovisno, profesionalno i nepogrešivo.

Brojni domaći i inozemni pravni stručnjaci i promatrači godinama tvrde potpuno suprotno ističući nezadovoljstvo stanjem u BH pravosuđu. Privremena istražna komisija Parlamenta BiH, u svojim zaključcima ističe da ni zakonodavna vlast nije zadovoljna stanjem u pravosuđu. Nevladin sektor odavno ukazuje na loše stanje u pravosuđu. Javnost, odnosno građani u BiH također nisu zadovoljni stanjem u pravosuđu. Dakle, prevladavaju negativne ocjene o vladavini prava i stanju u pravosuđu. Čini se da je samo pravosuđe zadovoljno vladavinom prava i stanjem u pravosuđu i naravno brčanski odbor SNSD-a.

U saopćenju SNSD-a vrlo je indikativna i rečenica: “Ono što posebno zabrinjava, osim laži iznesenih u toj izjavi, jeste i činjenica da one dolaze iz javnog sektora distrikta,  tačnije od lica koje je izabrano u članstvo UO Radio novinske ustanove u Brčkom, a koje je, očigledno, zaboravilo da mu je istekao mandat poslanika”.

Dakle, izjavu Enesa Pašalića SNSD-ova brčanska vrhuška okarakterizirala je kao laž, a da nije ponudila ni jednu relevantnu činjenicu kojom bi potkrijepila svoju tvrdnju. Manir političke i svake druge denuncijacije neistomišljenika je najprimitivniji i najčešći oblik komuniciranja lidera i aparatčika ove stranke u proteklih nekoliko godina. Ova vrsta optužbi je u službi javne anestezije drugog i  drukčijeg mišljenja, i po procjeni onih koji se njome koriste, daje dobre rezultate kad god treba javno mnijenje držati u stanju letargije i prigušenosti, pa i zaplašenosti.

Osim toga njihova zabrinutost što izjava dolazi od nekog tko je član Upravnog odbora Radio novinske ustanove u Brčkom kao da implicira moranje da se misli po mjeri i interesima njihove vizije funkcioniranja distrikta po principu “Potemkinovih sela”. U citiranoj rečenici tvrdnja da je “lice (Pašalić) zaboravilo da mu je istekao mandat poslanika”, aludira da samo poslanici imaju pravo iznositi političko mišljenje i ocjene. Iz rečenog bi se moglo očekivati da bi se moglo dogoditi da “lice iz javnog sektora” bude iz njega eliminirano, ili progonjeno s političkom motivacijom, jer, eto, nije dovoljno poslušno i kooperativno u procesu održavanja lažne idile vladajućih političkih subjekata.

Dakle, nije novo ni nepoznato da se šapat, a pogotovu žamor javnog mnijenja, može pretvoriti u razgovijetan glas, zahtjev, protest, jednom riječju u proces promjene. Zato je od davnina prvi zadatak vladajućih bio da saznaju mnijenje mase, da čuju njegov utrnuli glas još dok je u začetku, a ne u posljednjem stadiju. Jer: oboedientia facit imperantem. “Kada postoji politička vladavina, – kaže dobro Wilhelm Hennis, – vladajući su zainteresirani da saznaju što se dešava u glavama njihovih podanika”.

U tom smislu mnijenje je bilo i ostalo predmet političke i policijske prakse i istrage, jedna vrsta osmatranja podvodnih strujanja da bi se izbjegla opasnost nasukavanja plovećeg vladajućeg broda. SNSD ovom vrstom saopćenja više pokazuje kako pomno prati s koje bi strane u ovoj sredini mogao krenuti otpor političkim procesima koje panično povlači njihov entitetski lider u razgrađivanju institucionalnosti BiH jer su, čini se, pronašli recept za neutraliziranje onih od kojih se očekuje da podignu bedem spram svega što razgrađuje Konačnu arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH.

 

Reagirao: Građanin Brčko Distrikta BiH, koji nije političar, a nije ni zastupnik

Izdvojeno