bdf.brcko@gmail.com

Poziva na zajednički rad protiv organizovanog kriminala

Glavni tužioci u Bosni i Hercegovini (BiH) poručili da se samo zajedničkim djelovanjem može ponuditi adekvatan odgovor na organizirani kriminal koji je poprimio zabrinjavajuće razmjere u BiH, te su dogovorili konkretne mjere i aktivnosti koje će unaprijediti borbu protiv ovih oblika kriminala.

Rečeno je na sastanku održanom u petak, 1. aprila, kojem su prisustvovali glavni tužioci i zamjenici glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, tužilaštava bh. entiteta Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS), Brčko Distrikta BiH i Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u FBiH.

Tema sastanka bila je koordinacija zajedničkih aktivnosti tužilačkih organizacija u borbi protiv teških oblika organiziranog kriminala, saopšteno iz Tužilaštva BiH.

U proteklih nekoliko mjeseci realizovan je veći broj operacija i aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH i entitetskih tužilaštava, koje predstavljaju značajne pomake u borbi protiv organizovanog kriminala.

Iz Tužilaštva BiH ističu da se realizacijom dogovorenih mjera i aktivnosti očekuje još brži i efikasniji odgovor tužilaštava i policijskih agencija.

Na sastanku je rečeno i to da su nedavni tragični događaji i ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Prijedor, na sjeverozapadu BiH, pokazali da se samo koordinacijom i zajedničkim radom tužilaštava i policijskih agencija mogu razriješiti tako teška krivična djela.

Glavni tužioci izrazili su bezrezervnu opredijeljenost da će tužilački sistem u BiH zajedničkim naporima i koordiniranim korištenjem resursa stati u kraj organizovanim kriminalnim grupama u svim dijelovima BiH.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić ubijen je 21. marta, pucnjem iz vatrenog oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Okružni sud u Banjoj Luci odredio je 29. marta pritvor osumnjičenima za ubistvo Bašića.

Pritvor je određen osobi inicijala A.M., osumnjičenom za ubistvo, dok je I.R. osumnjičen za pomaganje u ubistvu, saopštio je Okružni sud 30. marta.

Pritvor im je određen na prijedlog Javnog tužilaštva RS-a, a može trajati najduže mjesec dana od trenutka hapšenja. To znači da osumnjičeni A.M. ostaje u pritvoru do 26. aprila, a I.R. do 27. aprila.

Nakon Bašićevog ubistva uhapšen je, također, Dalibor Railić.

Sud BiH odredio je 25. marta Railiću jednomjesečni pritvor, koji je pod istragom kao mogući učesnik u Bašićevom ubistvu.

 

 

Izvor: slobodnaevropa.com

Izdvojeno