bdf.brcko@gmail.com

Brčko postaje prijestolnica mladih regije

Brčko će ove godine biti svojevrsna prijestolnica mladih regije, a u pitanju su Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022. koji će pored domaćih sudionika okupiti i desetke predstavnika krovnih tijela mladih iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Susreti mladih u Brčkom bit će obilježeni nizom događaja, od kojih se prvi održava već ovog četvrtka. Radi se o “Youth quizu”, popularnoj formi kviza znanja, a osigurane su vrijedne i zanimljive nagrade.

Cilj je, kažu organizatori, “pobjeći” od ustaljene uštogljene forme najave projekta kroz ulične akcije koje za rezultat imaju samo mnogo bačenog promotivnog materijala u otpad, i umjesto toga upoznati mlade s cijelim projektom, s krovnom organizacijom mladih Bečkog, Zakonom o mladima, i sl. u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi.

“Youth kviz je forma kviza koja je posljednjih godina stekla veliki broj sudionika i ozbiljnih natjecatelja u našem gradu. Cilj aktivnosti je promocija znanja, ali i druženja uz opušten prijateljski razgovor. Vjerujemo da je ovo najbolji način da otvorimo Susrete mladih po mjeri mladih i predstavimo cijeli projekt. Kroz pitanja na kvizu planiramo upoznati mlade s krovnom organizacijom mladih, Zakonom o mladima, važnim datumima vezanim za mlade i mnogim drugim stvarima koje treba da znaju”, kaže Harun Šabanović, predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko Distrikta BiH.

Ovo je, ipak, samo jedan u nizu događaja koji će se održati u sklopu drugih po redu Susreta u Brčkom.

Cilj je jačanje međusobne saradnje, poboljšanje pozicije mladih u Brčkom, ali i slanje poruke mira iz grada na Savi.

Susreti mladih podržani su kroz Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projekt kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji je financiran od strane Austrijske razvojne saradnje.

Susreti mladih trajat će pet mjeseci kroz niz različitih događaja, a provode se i u saradnji s vlastima – Vladom i Skupštinom Brčko distrikta BiH.

U okviru manifestacije bit će održan simboličan performans “Eho mira” u kome će mladi iz Brčkog i regije pozvati na mir.

“Centralni događaj koji će biti krajem svibnja otvorit ćemo uz performans ‘Eho mira’ gdje će krovne organizacije mladih dati simboličan odgovor na cjelokupnu političku situaciju u regiji. Želimo da pošaljemo sliku da su mladi ujedinjeni i da šalju poruku mira upravo iz Brčkog, koje se u posljednjih mjeseci često spominje u kontekstu nestabilnog područja, da razuvjerimo zloslutne glasove”, ustvrdila je Matea Brkić, članica Predsjedništva Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH.

Iz Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta također najavljuju kako će uskoro biti raspisan poziv za sudionike i volontere za ovogodišnje Susrete mladih.

 

Izvor: startbih.ba

Izdvojeno