bdf.brcko@gmail.com

Historičar Miloš Ković, kojem je zabranjen ulazak u BiH, održao predavanje u Brčkom putem video linka

U organizaciji Konzervativnog kluba Brčko sinoć je u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle” prenošeno onlajn predavanje profesora Miloša Kovića kome je Granična policija BiH 12. marta ove godine zabranila ulazak u BiH.

Profesor Ković istakao je da je dirnut pažnjom i podrškom studenata i mladih ljudi da održi javno predavanje pred publikom.

Prema Kovićevim riječima, posao istoričara je da traga za istinom i zato on ne smije da se obazire na bilo kakve pritiske niti na ambicije sudskih tribunala i bezbjednosnih agencija da pišu istoriju srpskog naroda.

Ković ističe da se istina ne može zaustaviti, da se može privremeno sakriti, ali da će na kraju uvijek doći po svoje.

“Čovek može da promeni mnogo toga, pa i svoj identitet, ali ne može da promeni prošlost. To mu, jednostavno, nije dato. Žao mi je ako sam, svedočeći istinu, onako kako je ja vidim, povredio tanana osećanja policijskih službenika u Sarajevu. Razumem da oni moraju da rade svoj posao. Ali, i ja moram da poštujem svoj poziv”, rekao je Ković.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je, nakon onlajn predavanja profesora Kovića, izjavio da svako ima slobodu da razmišlja svojom glavom i da je ovo predavanje dokaz da se sloboda misli ne može zaustaviti jer postoje načini da se čuje i misao i riječ.

Član Konzervativnog kluba Brčko Miloš Subotić rekao je da je onlajn predavanje profesora Kovića dokaz da se njegova riječ čuje glasnije nego ikada, da je zabrana njegovog ulaska u BiH apsolutno besmislena i da to što on ne može preći Drinu ne znači da njegova riječ ne može da se čuje u Republici Srpskoj.

Subotić je istakao da je ovim predavanjem, koje je prenošeno u 15 gradova i opština, pokazano jedinstvo širom Republike Srpske.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno