bdf.brcko@gmail.com

Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Brčko distrikta BiH i Jevrejske zajednice u BiH

Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić danas je upriličio prijem za predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini gospodina Jakoba Fincija povodom potpisivanja Sporazuma o međusobnoj saradnji između Distrikta i bosanskohercegovačke Jevrejske zajednice.

Ovim sporazumom utvrđeno je da će potpisnice predano i kontinuirano raditi na uspostavljanju, snaženju i razvijanju kulture sjećanja na zajednicu Jevreja u Brčkom s posebnim naglaskom na doprinos Jevreja ukupnom razvoju Brčkog i masovne zločine i progon, što je za posljedicu imalo potpuno uništenje Jevrejske zajednice.

„Mi smo danas potpisali ovaj sporazum kako bismo još jednom potvrdili da ćemo nastaviti kontinuirano raditi na uspostavljanju i snaženju kulture sjećanja na Jevrejsku zajednicu koja je postojala u Brčkom i dala veliki doprinos razvoju ovog grada“, kazao je Kadrić.

On je u svom obraćanju naglasio da su brčanske vlasti opredijeljene da kroz određene finansijske projekte i programe rade na dodatnim istraživanjima i reafirmisanju određenih kulturnih spomenika, koji su dokaz trajanja i postojanja Jevreja na području Distrikta, te je najavio zajedničku izložbu pod nazivom „Tragom brčanskih Jevreja“ koja će biti upriličena u Sarajevu.

Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci zahvalio se gradonačelniku Kadriću i Vladi Distrikta na prijemu te je iskazao svoje zadovoljstvo potpisivanjem navedenog sporazuma.

„Želim kazati da je za Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, potpisivanjem ovog dokumenta sa Distriktom, danas napravljen jedan korak naprijed i nadam se da će cijela Bosna i Hercegovina jednog dana postati slična Distriktu Brčko, da se razvija jednim normalnim putem uz puno poštovanje drugog i drugačijeg, uz njegovanje sjećanja na prošlost te građenje zajedničke budućnosti svih nas i generacija koje dolaze poslije nas“, kazao je Finci.

 

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno