bdf.brcko@gmail.com

Pronevjere u Udruženju penzionera FBiH u Brčkom: Blagajnica optužena…

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Šefike Krajnović (54)* zbog sumnje da je obavljajući poslove blagajnice Udruženja penzionera – umirovljenika Brčko distrikt BiH, prisvajala novac tog udruženja. Pred Osnovnim sudom Distrikta, Krajnović je optužena da je na štetu udruženja, koje u Brčkom okuplja korisnike PIO/MIO FBiH, u dva navrata pronevjerila blizu 75 000, 00 KM.

Krajnović je stavljeno je na teret da je u periodu od 01.01.2019. godine do 16.01.2020. godine, nakon što je od više članova udruženja primila u gotovini ukupno 19.630,00 KM namijenjenih za banjsko liječenje, ta novčana sredstva zadržala za sebe, iako je bila dužna uplatiti ih na bankovni račun poslodavca. Osim toga, tereti se da je s tog računa podigla 54.576,38 KM i zadržala za sebe, a što ničim nije opravdala, pribavivši sebi ukupnu imovinsku korist od 74.206,38 KM.

Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv Krajnović podiglo optužnicu za krivično djelo Pronevjera (iz člana 378  stav 3 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina. Usto, Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da optuženu obaveže da Udruženju penzionera nadoknadi štetu u iznosu od 54.575,26 KM, kao i da joj oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 19.631,12 KM. Optužnica protiv Krajnović dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH gdje je u cijelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno