bdf.brcko@gmail.com

Žestoka reakcija američke i britanske ambasade na prijetnje ruskog ambasadora BiH

Američka i britanska ambasada u BiH reagovale su na prijetnje koje je ruski ambasador u BiH izrekao u intervjuu za FTV koji je emitovan 15. marta ove godine.

z Ambasade SAD-a kažu da su ovakve prijetnje neprihvatljive i neodgovorne.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja”, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH i dodali:

“Nastavit ćemo da stojimo snažno uz BiH za vrijeme poduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euro-Atlanskom savezu nacija”.

Također, na istup ruskog ambasadora reagovala je i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u Sarajevu.

“Svima je jasno da je ruski rat u Ukrajini nezakonit i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona. Posljednje prijetnje ruskog ambasadora su neodgovorne i opasne. NATO put Bosne i Hercegovine je odluka koju donosi isključivo BiH i koji god put da odabere, BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivamo Ambasadu Rusije da bude svjesna sjećanja, ožiljaka i posljedica nedavnog oružanog sukoba ovdje u BiH i uzdrži se od prijetnji i dezinformacija.”

alt

Podsjetimo, ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države, ali…

“Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati”, jasna je bio Kalabuhov.

 

 

Izdvojeno