bdf.brcko@gmail.com

U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

U sklopu programa obilježavanja Dana hrvatskog jezika koji traje od 7. do 17. ožujka, u organizaciji HKD „Napredak“ Brčko u srijedu 16. ožujka je u Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”. Učenici i posjetitelji su imali priliku susreti se i upoznati s književnikom i akademikom Lukom Paljetkom, autorom brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu i znanstvenih studija, te pjesnikom fra Ivanom Kramarom, gvardijanom franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju.

Predsjednik “Napretka” fra Mirko Jozić je ukazao na važnost njegovanja jezika te dodatnog istraživanja istog.

„Svi znate koliko je jezik važan. Mi smo u jeziku, u njemu se krećemo, u njemu razmišljamo, u njemu sve što znamo i možemo kazujemo. I naravno djecu učimo jezik. Pjesnik Luko Paljetak poznat je i po tome da je on i glumac, on jako živo, ekspresivno govori pjesme i komunicira s djecom i vjerujem da je to za djecu veliki doživljaj. Željeli smo da upriličimo razgovor s malom djecom jer je on napisao puno zbirki za djecu“, kazao je Jozić.

Učenici Osnovne škole u Bijeloj su, uz upoznavanje pjesnika i slušanje njihovih stihova, imali priliku čitati i svoje stihove. Veliki hrvatski pjesnik Luko Paljetak naglasio je kako je kontakt između pjesnika i publike vrlo važan te kako su ovakvi susreti važni za animiranje djece da uče i vole svoj jezik.

„Mislim da djeca, a pogotovo na ovom uzrastu, još uvijek vole poeziju ili poeziju napisanu za njih, zato što to, bez obzira na sve ono što oni mogu naučiti u školi i na druge načine u svom programu, zapravo otvara neke druge vidike i na drugi način uči životu, uči nečemu što se u školi ne da naučiti. A najteže je naučiti živjeti“, kazao je Paljetak.

Ravnatelj škole, Petar Mendeš je istaknuo kako im je čast što je susret s pjesnicima organiziran baš u njihovoj školi.

„Taj susret je ono što treba prakticirati da se djeca susretnu s tim ljudima, posebno što je Luko Paljetak akademik, vrsni slikar, lutkar, pisac, on je jedan od ljudi koji je sve pokušavao u životu i uspio je. Evo danas je i on ispunjen radošću ovim susretom i ovim osmjesima koji djeca mu poklanjaju za njegov dolazak i njegove pjesme koje je ovdje prikazao“, rekao je Mendeš.

Nakon današnjeg susreta pjesnika s učenicima osnovne škole, u organizaciji brčanskog Napretka će već danas u njihovom domu biti upriličen i Susret pjesnika s mladima, koji je pripremljen za učenike srednjih škola.

Radio Brčko

Izdvojeno