bdf.brcko@gmail.com

Mi u BiH već imamo tri entiteta; FBiH, RS i Distrikt Brčko

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić danas je za N1 komentarisao aktuelnu situaciju po pitanju pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Kako je kazao, dogovori će biti nastavak onoga “što je na neki način usaglašeno u Neumu”.

“Ne bih rekao da su stranke dobile kompletan nekakav dogovor o izmjenama Izbornog zakona, posebice kada se govori o političkom dijelu. Koliko sam ja informiran, stranke su dobile taj dio izbornog zakona koji se definira kao integritet izbornog procesa. Koliko ja znam, dogovori će biti nastavak onoga što je na neki način usaglašeno u Neumu i to je sve što ja znam”, kazao je Ljubić i dodao:

“U momentu, niko nema podataka kako napreduju pregovori koji su u tijeku”.

Da li će doći do približavanja stavova?

Naravno, da je bilo moguće postići dogovor pred predstavnicima međunarodne zajednice mi bismo već postigli. U svakom slučaju, međunarodna zajednica može puno pomoći. Njihova medijatorska uloga je dovela do približavanja stajališta i ja želim vjeorvati da će ova sesija koja završava u nedjelju, dovesti do dogovora. Ima mnogih u BiH kojima nije stalo do dogovora i koji žele minirati dogovor“, kaže Ljubić.

Potom se osvrnuo na navode američkog ambasadora u BiH, Michaela Murphyja.

Murphy nije rekao da se dogovor da tako kažem ne mora postići, rekao je “ne po svaku cijenu” i ja se slažem. Slažemo se s tim da se izmjene Izbornog zakona ne moraju postizati po svaku cijenu. One moraju pratiti Ustav BiH, odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i ostali. Problem je što neki smatraju da se izbori mogu provesti bez izmjena Izbornog zakona, zanemarujući činjenicu da mi nemamo ustavan Izborni zakon. U tom slučaju, dio naših sugrađana koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda bi bili onemogućeni da se kandidiraju za pojedine funkcije, zanemarujući činjenicu da jedan konstitutivni narod ponovo ne bi mogao izabrati svoje predstavnike, radi se o hrvatskom narodu“.

“Ja to drugačije ne mogu nazvati nego ugrožavanjem mira u BiH”, kazao je Ljubić.

“S obzirom da je postojeći Izborni zakon, ne samo u dijelu Općih izbora i u dijelu za Mostar su bili nametnuti od bivših visokih predstavnika. Visoki predstavnik i dalje vjerovatno ima te instrumente u rukama. Mislim da se neće posegnuti za tim, nego da će se učiniti sve da kroz medijaciju dođemo do dogovora. On se pretežno tiče odnosa u FBiH, a stvari su tu definirane”.

Ljubić kaže da je stvar jednostavna “ukoliko se mi želimo priznati kao ravnopravni elementi”.

Izmjene Izbornog zakona trebaju pratiti tu ustavnu logiku i stvar je jednostavna ukoliko se mi želimo priznati kao ravnopravni elementi. Bez obzira što ja podržavam implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali za stabilizaciju prilika u BiH mnogo je važnija implementacija odluke u predmetu Ljubić koja se tiče legitimnog predstavljanja. Ona se ne tiče samo Hrvata, pogledajte samo Dom naroda FBiH i klub Ostalih i imena koja su tamo zastupljena. Nema tamo ni Roma, Čeha, ni Alabanaca, nema tamo nacionalnih manjina. S druge strane, ova odluka Ustavnog suda se implicitno tiče i entiteta RS. Kako? Pa sama sintagma koja govori o legitimnom političkom predstavljanju na svim administrativnim razinama, tiče se naravno i entiteta RS, Vijeća naroda. Tiče se vlade i jedne i druge i FBiH i RS, ukoliko ćemo ispravno čitati odluku Ustavnog suda. Ja sa punim kredibilitetom želim reći da je implementacija ove odluke uvjet i aksiom stabilnosti BiH, te uvjet bržeg pristupanja BiH u EU“, smatra Ljubić.

Upitan da prokomentariše navode Šemsudina Mehmedovića da SDA ne smije potpisati zakon o “trećem entitetu”, Ljubić je kazao:

To su gluposti. Pa, mi u BiH već imamo tri entiteta, imamo FBiH, RS i imamo Distrikt Brčko. U ovom momentu govoriti o tim stvarima to je zamjena teza i pokušaj skretanja fokusa sa onog što je bitno. U ovom momentu niko ne govori o trećem entitetu, novoj administrativnoj i teritorijalnoj reorganizaciji zemlje, u ovom momentu se govori o implementaciji Ustava BiH i odluka relevantnih sudova. Mislim da mi u ovom momentu imamo jedinstvenu priliku, to je na neki način i gospodin Murphy rekao, da je ovo prilika za BiH. Nažalost, BiH do sada u svim turbulencijama i sukobima u svijetu je ispadala kao kolaterlana šteta. Ozbiljnost prilika u Evropi nam daje priliku da BiH bude kolateralni dobitnik. Zato očekujem maksimalnu razinu odgovornosti“.

Jedan zastupnik SDP-a je rekao da se boji dogovora. Ko se može bojati dogovora? Što nama međunarodna zajednica može pomoći? Može nam pomoći medijacijom razgovora. Što nam može jamčiti? Može nam jamčiti mir i ona to jamči, ali nam međunarodna zajednica ne može dati funkcionirajuće institucije. Vrlo teško je sada reći, neki ljudi napadaju dužnosnike na raznim razinama, čak je nemoguće ocijeniti sposobnost ako institucije ne funkcioniraju na pravi način. Ne funkcioniraju jer su nefunkcionirajuće. Nama treba minimalana dogovor i minimalan nazivnik oko temeljnih pitanja“, kazao je Ljubić.

https://studio.youtube.com/video/xfJkrHtohSQ/edit

Izdvojeno