bdf.brcko@gmail.com

Bećirović jasno poručio: Schmidt mora smijeniti Dodika, “osovina zla” radi na razbijanju BiH

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) povodom jučerašnje rasprave o Bosni i Hercegovini pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (EP) kako je ona pokazala „da su Milorad Dodik i Dragan Čović lokalni akteri u funkciji ruskog interesa i da je njihov nastup u EP doživio debakl kao i prije izvjesnog vremena pred Vijećem sigurnosti UN-a“.

Jučer su se, podsjetimo, uz ostalo, mogle čuti oštre kritike na račun Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a i Dragana Čovića, lidera HDZBiH i predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

„Evropski parlament (EP) je najzdravija institucija u okviru EU i jedina gdje su zastupnici izabrani neposredno na izborima. U EP postoji kritično mišljenje i dovoljan broj zastupnika, koji znaju voditi istinske rasprave o budućnosti Evrope i stanju i perspektivama Zapadnog Balkana. Kada bi se pitali zastupnici u EP Bosna i Hercegovina i cijeli region Zapadnog Balkana sasvim sigurno bi do sada postali članovi EU“, kaže Bećirović.

Osvrćući se na činjenice da u EP razmatraju i moguće sankcije za Dodika, Bećirović podsjeća da odluke o sankcijama Evropskog parlamenta ne obavezuju Evropsku komisiju i Evropsko vijeće, „ali zbog snažne podrške sankcijama od strane neposredno izabranih zastupnika od strane građana EU ostale institucije ne bi smjele ignorirati odluku EP“.

„HDZ je članica Evropske narodne stranke (EPP) najveće političke grupacije u EU i poprilično heterogene grupacije. HDZ računa na „osovinu zla“, koja operativno radi protiv Bosne i Hercegovine, a to su zvanični Zagreb, Ljubljana i Budimpešta. Pojedini kadrovi HDZ su tijesno vezani za Rusiju. Važno je zaustaviti obavještajnu operaciju „Kula“, koja se vodi protiv federalnog premijera Fadila Novalića i rušenju ekonomskog sistema Federacije BiH u kojoj se odvija ¾ ekonomskih tokova u Bosni i Hercegovina“, tvrdi on.

On ostaje kod tvrdni da se navodna operacija koordinira iz Budimpešte, dakle države članica EU i NATO-a.

„Tu su i druge aktivnosti koje se koordiniraju protiv BiH, a posljedica su zloupotrebe članstva Hrvatske u EU i NATO, jer Hrvatska vlastite interese na najbrutalniji način želi preko EU ostvariti u BiH. Ide se sa maksimalističkim zahtjevima, a to znači da se ne dođe do rješenje kod ustavnih promjena i donošenja novog izbornog zakona“, dodao je.

Cilj je, kako kaže, disolucija Bosne i Hercegovine, a to znači prekrajanje granice i nova nestabilnost u Evropi.

„Zar to nije cilj Rusije? Svakog dana se podstiče ratni sukob u BiH i traži se ko će započeti taj sukob i biti optužen za početak rata i tako preuzeti odgovornost“.

On je podvukao da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora smijeniti Milorada Dodika, jer njegova moć temelji na vršenju vlasti i upravljanju ogromne količine novca, vrlo često na sumnjiv i koruptivno-kriminalan način. Schmidt mora spriječiti oružani sukob, jer sutra ukoliko do njega dođe može biti optužen da je zbog nečinjenja, u ovom slučaju izbjegavanja smjene Milorada Dodika i svih onih koji rade na destabilizaciji BiH, bude odgovoran da nije pokušao da spriječi oružani sukob“, zaključio je.

 

 

(Radio Sarajevo)

Izdvojeno