bdf.brcko@gmail.com

Zakazane završne riječi nakon šest godina suđenja Đorđu Ristaniću za zločine u Brčkom

Nakon šest godina od početka suđenja, na Sudu Bosne i Hercegovine danas je okončan dokazni postupak u predmetu protiv Đorđa Ristanića, optuženog za ratne zločine počinjene na području Brčkog.

Prije zaključivanja dokaznog postupka, advokatica Senka Nožica, braniteljica optuženog Ristanića, uložila je posljednji dokaz Odbrane u vidu jedne ranije donesene presude, odnosno paragrafa iz te presude, a čiji će sadržaj naknadno biti obrazložen.

Izvođenje završne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine planirano je za 5. april, dok je Odbrana zamolila Sud BiH da izlaganje njihove završne riječi bude četiri sedmice kasnije.

Suđenje Ristaniću počelo je u martu 2016., optužnica je potvrđena u decembru 2015., a u maju te godine uhapšen je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istragu protiv njega ranije je započeo Haški tribunal.

Kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, Ristanić je optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata.

U optužnici se navodi da je optuženi Ristanić, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno