bdf.brcko@gmail.com

Kuda će proći auto-put: Trasa kroz Brčko i dalje enigma

Kojom rutom će trasa autoputa od Beograda do Sarajeva prolaziti kroz Brčko distrikt i dalje nije poznato, iako je sa posljednjeg sastanka poručeno da će sve biti riješeno do 15. februara.

Sa sastanka predstavnika Brčkog sa direktorima “Autoputeva RS” i “Autocesta FBiH”, koji je održan 5. februara poručeno je da će sve biti riješeno do polovine tog mjeseca.- Teško je sve predvidjeti. Po mojoj procjeni u idućoj sedmici je rasplet situacije. Puno se radi i nadam se da je iduće sedmice rasplet – rekao je “Glasu Srpske” gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.Naglasio je da se zahtjevi tri strane ne podudaraju sa stručnim rješenjima.

– Ima tu i primjese političkih zahtjeva. Entiteti traže za sebe, a mi opet za sebe. Vidjećemo šta će biti – naveo je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić kazao je “Glasu Srpske” da su distrikt i entitetska javna preduzeća došli do zaključka da nema gradnje zajedničke dionice autoputa.

– To mijenja neke odluke i položaj trase. Entiteti su izrazili spremnost da finansiraju dionice koje će prolaziti kroz Brčko, odnosno Srpska trasu koja ide iz Brčkog prema Bijeljini, dok bi federalna strana finansirala trasu autoputa iz pravca Tuzle i dalje prema Orašju. Ta dva autoputa bi se ukrštala u jednoj tački – naveo je Milić.

Naglasio je da je upućeno pismo entitetskim preduzećima za novi zajednički sastanak na kojem bi razgovarali o daljoj realizaciji tog projekta.

– U tom pismu navedeno je da bi trasu trebalo da odredi Brčko u konsultaciji sa entitetima. Treba uzeti u obzir da će entiteti finansirati i raditi dionice autoputa pa je logično da se pitaju i o položaju trasa. Treba vidjeti i sve ostale detalje. Brčko je spremno da finansira eksproprijaciju zemljišta tako da bi trebalo pričati i o tome. Treba vidjeti koji su to modeli finansiranja i sve ostalo – rekao je Milić i dodao da je najvažnije da nema zajedničke dionice jer je ona nemoguća u smislu finansiranja, upravljanja i održavanja.

Predstavnici BiH su u Ankari u martu 2021. godine tokom sastanka s delegacijom Turske potpisali Sporazum o izgradnji autoputa, od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače. Radovi u Srbiji ozvaničeni su u oktobru 2019. godine kada je u Sremskoj Rači uz zvaničnike BiH i Srbije bio i predsjednik Turske.

Predsjednik Srbije je početkom marta naveo i da će dionica budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, od Sremske rače do Kuzmina biti završena do kraja iduće godine. Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je 18 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je 220 miliona evra. Drugi krak autoputa Beograd – Sarajevo jeste dionica Požega – Kotroman, dužine oko 60 kilometara i procijenjene vrijednosti oko 830 miliona evra.

Analiza

Iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčkog ranije je saopšteno da su analizirali kombinacije trase autoputa. Naveli su da je predložena trasa duga oko 33, a ne 55 kilometara kako je prezentovano javnosti.

 

 

(glassrpske)

Izdvojeno